Pretresi u Vitezu i Zenici, uhapšene četiri osobe

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su u nastavku aktivnosti po predmetu kodnog naziva “Zenica”, izvršili pretrese objekata na četiri lokacije na području Viteza i Zenice, te slobode lišili četiri osobe.

U okviru akcije slobode su lišeni D.M. (1977), Ž.J. (1977), S.R. (1976) i I.J. (1978), zbog sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“ i krivičnim djelom iz člana 238. KZ FBiH „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje će nad istim biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku od 24 sata, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predate na dalje postupanje postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Akcija „Zenica“ nastavak je sinhronizirane operativne akcije na suzbijanju međunarodne trgovine opojnom drogom, u okviru koje je SIPA u prethodnom periodu zaplijenila 10,660 kg opojne droge “skunk” i lišila slobode pet osoba.