Prevent nije uspio preuzeti kontrolu u njemačkom Grammeru

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Generalna Skupština njemačke kompanije Grammer, koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobile, jučer je odbila zahtjev vlasnika Preventa, porodice Hastor koja ima 23 posto vlasništva u Grammeru preko kompanija Cascade i Halog, da dobiju većinu u Nadzornom odboru.

Bh. porodica Hastor, koja je i vlasnik Prevent grupacije, zbog svog udjela u vlasništvu Grammera tražila je da od šest članova Nadzornog odbora oni dobiju pet pozicija.

Podsjetimo, hiljade radnika Grammera protestovalo je protiv namjere porodice Hastor da preuzme upravljanje ovom firmom, zbog straha da će otpuštati radnike kako bi povećali profit.

Menadžment Grammera početkom godine odlučio je uvesti kinesku kompaniju u vlasničku strukuru kako bi se ojačao “anti-hastorovski” blok. Njemački sud prvo je obustavio prodaju devet posto dionica Kinezima, zbog Hastorove žalbe, no potom je tu odluku stavio van snage.

Predstavnici autoindustrije, radnici i njemački ministri upozoravali su da su iskustva sa porodicom Hastor loša te da bi njihovo preuzimanje Grammera donijelo veliki rizik po odnose sa klijentima. Tvrdili su i da su se neki veliki klijenti već počeli suzdržavati u narudžbama ili prijetili da će od njih odustati.

Preventu je monopol bio važan zbog prošlogodišnjeg sukoba sa Volkswagenom, kada je bila obustavljena isporuka dijelova ovom njemačkom gigantu. Ugovori Preventa sa Volkswagenom uskoro ističu i teško da će biti produženi. Zbog ucjena Volkswagena i drugi veliki igrači iz autoindustrije mogli bi otkazati saradnju Preventu i okrenuti se, među ostalim, i Grammeru.

Zato je porodica Hastor pokušala da stekne ključni paket dionica u Grammeru, a neki analitičari procjenjuju da bi nakon neuspjeha na Skupštini, njihov kompletan biznis bio doveden u pitanje.

Šta to znači za Prevent i njihovih 6 i po hiljada radnika u Bosni i Hercegovini, u našoj zemlji još niko od nadležnih ne postavlja pitanje.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.