Preventiva bolesti kod djece: Gripa kuca na vrata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon toliko dana sunca, pri pogledu kroz prozor jasno nam je da stiže zima. Pred nama je godišnje doba kada smo najčešće bolesni. Jedna od tih zločestih bolesti je i gripa – bolest vrlo slična prehladi, ali traje puno dulje i više iscrpljuje organizam.

Bolje spriječiti

Kako biste preduhitrili gripu, odvedite dijete ljekaru i zatraže vakcinu protiv gripe. Ona će sačuvati dijete od visoke temperature, grlobolje, kašlja i začepljenog nosa.

Ko bi morao dobiti vakcinu

Mala djeca, naročito ona u dobi između šestog mjeseca i pete godine trebala bi primiti vakcinu protiv gripe, jer je njihov odbrambeni sistem slab. Djeca starija od pet godina trebala bi se vakcinisati ako boluju:

* Od bolesti srca,

* Bolesti dišnog sistema, pa i astme;

* Hroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti bubrega te

* Raznih bolesti imunološkog sistema.

Ali, vakcinisanjem protiv gripe, djeca koja često borave u prostorima u kojima su izložena raznim virusima, mogu izbjeći mogućnost prenošenja ove bolesti na starije osobe s kojima žive. Zato, ako je u kući više djece ili živite s bakom ili djedom, dijete trebate vakcinisati.

Kako poslije

Vakcina protiv gripe je sigurna i većina ljudi se nakon vakcinacije dobro osjeća. Samo se neki žale na manju bol na mjestu gdje su primili vakcinu , dok su rijetki oni koji dobiju povišenu temperaturu.

VAŽNO

Zato, bez obzira na to odlučite li se vakcinisati dijete ili ne, trebate poduzeti neke mjere opreza. Zato kontrolirajte i dijete i pobrinite se da redovno perete ruke, pijete puno limunade i čaja s medom.

Više vijesti