PREVOD PISMA Ljubić sve karte bacio na sto: Kaznite Dodika, a nama omogućite uvođenje aparthejda!

Predsjednik Glavnog vijeća HNS Božo Ljubić uputio je pismo međunarodnim dužnosnicima u vezi trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, istaknuo je da u bh. entitetu Republika Srpska su na vlasti srpski nacionalisti i separatisti predvođeni SNSD-om i Miloradom Dodikom koji blokiraju rad BiH institucija te poduzimaju pravne i političke poteze usmjerene prema podjeli BiH.

Ovim pismom HDZ je definitivno sve karte bacio na sto. Pozvao je na sankcioniranje Dodika, ali i omogućavanje uvođenja aparthejda u Bosni i Hercegovini. Ovo je znak da one političke stranke koje zagovaraju građanaski model uređenja BiH nemaju više vremena za čekanje!
“Iz perspektive koja dominira u sarajevocentričnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti, situacija u BiH izgleda vrlo jednostavno. U entitetu RS su na vlasti srpski nacionalisti i separatisti predvođeni SNSD-om i Miloradom Dodikom koji blokiraju rad BiH institucija te poduzimaju pravne i političke poteze usmjerene prema podjeli BiH, odnosno osamostaljenju RS.

U tom procesu ih podržavaju Srbija, Rusija i Kina koje preko RS žele ostvarivati svoje strateške interese na Zapadnom Balkanu. Njima asistiraju „hrvatski nacionalisti“ koji pod krinkom zalaganja za legitimno političko predstavljanje rade na uspostavi „trećeg entiteta“. Dodikovoj i SNSD-ovoj politici koja vodi ka blokadi države i osamostaljenju RS se suprotstavljaju takozvane „probosanske“ snage koje žele cjelovitu i jedinstvenu BiH”, napisao je Ljubić.

Ako se stvari promatraju na taj način, istaknuo je Ljubić, onda je i rješenje prilično jednostavno.

“Političkim pritiscima i sankcijama slabiti i rušiti Dodika i SNSD, a istovremeno podržavati opoziciju u RS te jačati „probosanske“ snage koje teže očuvanju države te EU i NATO integracijama. Na žalost, politička situacija u BiH mnogo je složenija i zahtjeva da se u obzir uzmu i razni drugi politički parametri i konteksti. Između ostalog i činjenica da u BiH postoji i „treća strana“. Pored RS i „probosanskog bloka“ postoje i Hrvati, odnosno, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH). Kao jedan od tri konstitutivna naroda, sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu (DMS-u) i Ustavu BiH, Hrvati bi trebali biti institucionalno i politički jednakopravni s Bošnjacima i Srbima, ali, na žalost, Hrvati ne samo da nisu ravnopravni s Bošnjacima i Srbima nego je izravno ugrožena i sama konstitutivnost Hrvata u BiH. Najveću odgovornost za takvo stanje, ako izuzmemo ratna stradanja, opstrukcije povratka i asimetrična rješenja u Ustavu, snose stranke i politički akteri iz takozvanog „probosanskog bloka“ koji su koristili i zloupotrijebili intervencije međunarodnih predstavnika u Izborni zakon i ustave entiteta”, napisao je Ljubić, dodajući:

“Sam naziv „probosanski blok“, kao i njegov sastav, (koji uključuje kako nominalno nacionalne tako i tzv. građanske stranke sa sjedištem u Sarajevu: SDA, DF, SDP, NS, NiP, SBB) mnogo toga govori ne samo o tom bloku nego i o ukupnim političkim odnosima u BiH. Naime, „probosanski blok“ izraz je bošnjačke izborne volje. Od ukupnog broja glasova koje stranke „probosanskog bloka“ dobiju na izborima manje od 1% glasova dolazi od građana BiH koji su se na službeno važećem popisu stanovništva izjasnili kao Hrvati ili Srbi. Stoga se s punim pravom može reći da je „probosanski blok“ zapravo probošnjački blok. Pri tome, treba imati u vidu kako su Bošnjaci samo jedan od tri konstitutivna naroda koje spominje DMS i Ustav BiH.”

Ovakav otvoren stav od strane Ljubića dolazi nakon intenzivnih upozorenja onih koji znaju kuda vodi ‘kompromis’ kojeg tako zdušno zagovaraju politike koje rade na ‘legitimnoj’ podjeli države.
To je jučer ustvrdio i akademik Esad Duraković koji je istakao da bosanske patriote treba da znaju jednu stvar: Ako se BiH raspadne, to neće biti zbog političke moći Dodika i Čovića već zbog bošnjačkog kompromisa s njima – pristanka na podebljavanje etničkih linija i stvaranja tri entiteta koji će završiti secesijom.

„Ne može se to dogoditi bez pristanka „treće strane“; čak ni Palmer ne može patriote prisiliti na to. Poenta je u tome što bi tzv. čuvari BiH, nakon njena silnog mrcvarenja, mogli reći: Pa to je viša sila… Ništa se nije moglo učiniti…

Propadne li BiH, propast će zbog njenih lažnih branitelja, prvenstveno iz bošnjačkog korpusa. A „Bošnjaksitan“ bi ovdje bio evropska Gazza“, kazao je Duraković.

Unesite komentar