Prigodnim programom obilježen završetak radova vrijednih 30.000 eura

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prigodnim programom u izvedbi učenika Osnovne škole „Kulin Ban“, u ovoj školi je danas obilježen završetak nove faze radova, odnosno obnove podova, učionica, kao i postavljanje nove rasvjete u čitavoj školi, a radove je finansirala austrijska vojna misija u BiH (CIMIC). Današnjoj svečanosti su prisustvovali predstavnici CIMIC-a u BiH, glavnokomandujući kapetan Michael Wiesner, kao i njegov zamjenik Gernot Herzlieb, austrijski ambasador u BiH Martin Pammer, te predstavnici Vlade ZDK, premijer Munib Husejnagić i ministri Senka Balorda i Mirko Trifunović.

– Ponosan sam što sam tu i što vidim da je Austrija pomogla obnovu ove škole koja je inače austrougarska škola, a naša obaveza je da pomažemo rad ove ustanove. Ovo je dobar projekat, projekat kojim gledamo u budućnost i čestitao bih direktoru škole i svima koji su bili dio ovog projekta. – kratko je kazao ambasador Republike Austrije u BiH, Martin Pammer.

U ime Vlade ZDK zahvalio se ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Mirko Trifunović.

– U ime Vlade ZDK, ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta zahvaljujem se ambasadoru Austrije i austrijskom CIMIC-u, koji su zaista istinski prijatelji i već 20 godina ovu zgradu pomažu i obnavljaju. Radi se o izuzetnoj saradnji sa Austrijom, a posebno bih napomenuo ovo ulaganje u budućnost. Ovo je jedan od najbržih projekata koje provodimo i koji se bez ikakvih birokratskih zapreka u kratkom vremenu realizuje i nadamo se da će ova saradnja biti uspješno nastavljena. – istakao je gospodin Trifunović.

Direktor škole Ramiz Brkić je govorio o nedavno realizovanim radovima, te o budućoj saradnji.

– Prijatelji iz Austrije već 20 godina pomažu obnovu, ali i rad naše škole. Današnjom svečanošću je zatvoren projekat koji smo napisali, a radi se o prioritetnim ulaganjima u našoj školi. Prošle godine je uloženo 10.000 eura u krovnu konstrukciju, a u drugom dijelu je urađeno 12 učionica sa zamjenom podova i urađena je kompletna rasvjeta u svim učionicama, kabinetima i kancelarijama škole. Vrijednost radova je 30.000 eura, a ova saradnja će se nastaviti. Već su u planu i novi projekti, a sljedeće je završetak krovne konstrukcije na pomoćnim objektima, mokrih čvorova i dijela sale, a ključni projekat će biti utopljavanje škole, odnosno postavljanje toplotne izolacije i fasade na školi, čime ćemo uštedjeti 30% na grijanju. – istakao je direktor Brkić.

(VisokoIN/Visoko.co.ba)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.