da block

Prihodi Facebooka skočili gotovo 50 odsto, dobitak 4,99 milijardi dolara

da block

Facebook je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od gotovo 12 milijardi dolara, 49 odsto više nego godinu dana prije, a kako je snažno porasla i dobit najveće svjetske društvene mreže, čini se da joj skandal s nedozvoljenim korištenjem podataka korisnika zasad nije naštetio.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Facebooka dosegnula je u prvom kvartalu ove godine 4,99 milijardi dolara, što je 63 odsto više nego godinu dana prije.

Pritom su prihodi od oglašavanja, najvećeg izvora prihoda kompanije, porasli oko 50 odsto na 11,7 milijardi dolara.

Oglašivači već duže vrijeme preusmjeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočena sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji takođe svakodnevno privlače milione posjetilaca.

Analitičari kompanije eMarketer procjenjuju da će u ovoj godini Facebookovi prihodi od digitalnog oglašavanja dosegnuti udjel od 18 odsto u ukupnim globalnim prihodima od te vrste oglašavanja, dok bi Google mogao zahvatiti 31 odsto.

Prema podacima iz poslovnog izvještaja, Facebook je na kraju proteklog tromjesečja imao 2,2 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, dok je toj društvenoj mreži svakoga dana pristupalo njih 1,45 milijardi, 13 odsto više nego godinu dana prije.