Prijeti li nova recesija i hoće li je BiH moći izbjeći?

Međunarodni monetarni fond smanjio je procjenu rasta bh. ekonomije za ovu godinu, sa 3,1 na 2,8 posto. Najnovije prognoze ukazuju da domaća ekonomija usporava, dok bh. političari uvjeravaju da su makroekonomski pokazatelji bolji nego ikada. No, ni na globalnoj razni nije mnogo bolje. Prijeti li nova recesija, i hoće li je Bosna i Hercegovina moći izbjeći?

Suprotno očekivanjima domaćih političara, građani Bosne i Hercegovine ni ove godine neće osjetiti poboljšanje životnog standarda. Privreda naše zemlje je toliko jaka, da svakom stanovniku, u prosjeku, može osigurati 4.886 eura. Istodobno, po glavi stanovnika bruto-domaći proizvod u Hravtskoj iznosi skoro troduplo više. Premda je i dalje u plusu, ove godine, primijećeno je posustajanje bh. ekonomije.

Bez obzira na permanentnu političku krizu, bh. ekonomija ipak i dalje raste, ali usporeno. Prema procjenama MMF-a, ove godine domaća ekonomija će rasti po stopi od 2,8 posto, što je nešto manje od prognoza MMF-a iz aprila. Usporedbe radi, prošle godine je bh. ekonomija rasla po stopi od 3,6 posto, što je značajan rast u odnosu na zemlje okruženja.

Revizija rasta bh. ekonomije za 0,3 posto prema dolje, očekivana je za ekonomiste.

“Posljedica je u prvom redu toga što se ništa ne dešava u BiH. Ne donose se nikakve mjere za rast ekonomije, niti imamo bilo kakve reforme. Nemamo formiranu vlast ni na nivou BiH, ni na nivou FBiH. Sa stanovišta građana, da li ćemo imati stopu rasta od s i nešto posto, ili ćemo biti u recesiji, sasvim je svejedno”, smatra Damir Miljević, ekonomista.

A o recesiji se ponovno govori u svjetskim ekonomskim krugovima. Brexit, američko-kineski trgovački rat, pad talijanske ekonomije… Sve su to razlozi usporavanja globalne ekonomije. Prognoze govore da će ove i naredne godine, svjetska ekonomija rasti po stopi od 2 5 posto, što je nešto manje od očekivanog. Hoće li ove potrese osjetiti mala bh. ekonomija?

“Mi smo u nekoj konstatnoj krizi niskog intenziteta. Ja ne očekujem neke značajnije krize u ekonomskom smislu, da će stope rasta biti niže od očekivanih. Čak slabost naše ekonomije pokazuje da ni ona velika ekonomska kriza nije utjecala na nas. Mi rastemo neznatno, ali konstantno rastemo”, kazao je Ranko Markuš, ekonomista.

To se vidi i iz makroekonomskih pokazatelja. Bruto-domači proizvod Bosne i Hercegovine lani je dosegnuo 17 milijardi eura, u odnosu na 11 i po milijardi 2007. godine. Stopa nezaposlenosti smanjena je na 18,4 posto lani, sa 29 posto 2007. godine. Rapidno su rasli i depoziti stanovništva u bankama, sa 2,6 milijardi eura, na 6,2 milijarde. Baš kao što eventualna svjetska recesija ne može ništa domaćoj ekonomiji, tako je upitno i ima li sva ova pozitivna statistika utjecaja na svakodnevni život prosječnog građanina.

(Visokoin.com / N1)

Vezani članci

Slovačka donira ili prodaje 160.000 doza ruske vakcine Sputnik V

Visokoin.com

ISPUNJENO OBEĆANJE – ZAHVALA REPUBLICI SRBIJI; Objavljen Javni poziv za turističke vaučere u iznosu od 400.000 KM – “Odmori u Sarajevu”

Visokoin.com

Kad neće Baralija SDP-u se izvinio Kojović

Visokoin.com

Tri verzije incidenta između mornarica Velike Britanije i Rusije kod Krima

Visokoin.com

Danas u Sarajevu dva protesta

Visokoin.com

Eksplozija u Novom Sarajevu: Bačena bomba na vozilo firme Gordana Memije

Visokoin.com