Priprema se dolazak oko hiljadu migranata u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prema dostupnim podacima Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, a koje su objavile institucije UN-a, u našu zemlju se u narednih 15 dana sprema dolazak oko hiljadu migranata.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, je za Avaz.ba kazao da je to nemoguće sa sigurnošću potvrditi.

– U kontaktu smo sa zemljama okruženja kada je u pitanju problem migracija. Zvanični podaci govore da je u BiH u posljednja dva i po mjeseca ušlo više od hiljadu migranata. Koliko će ući u narednih 15-ak ili 20 dana, to stvarno nije poznato. Mislim da se priprema ulazak oko hiljadu migranata, dakle priprema, i mi raspolažemo tim operativnim saznanjima – rekao je Ujić.

Istaknuo je da je 99 posto ilegalnih migranata, koji su u proteklom periodu ušli u BiH, lažni tražitelji azila.

– Kroz razgovore s njima, Bosna i Hercegovina nije obećana zemlja za njih i svi oni žele nastaviti putovanje ka zemljama EU – naglašava Ujić.

Za masovniji priliv migranata BiH nije spremna, upozorava naš sagovornik i dodaje da su smještajni kapaciteti na gornjoj granici.

– Kada je u pitanju Služba za poslove sa strancima, Sektora za azil i azilantskog centra, svi kapaciteti su na gornjoj granici. U slučaju masovnog priliva izbjeglica, mislim da bi Koordinaciono tijelo za pitanje migracija, na čijem čelu je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, moralo preuzeti tu stvar. BiH nema smještajne kapacitete i ne može primiti veći priliv migranata – zaključuje Ujić.

Više vijesti