Pripreme za komemoraciju 11. jula u memorijalnom centru Potočari teku po planu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice istaknuto je da pripreme teku po planu, ali ima nekih momenata koji ugrožavaju sigurnost stanovništva, pa i održavanje komemorativnog skupa, planiranog u Memorijalnom centru 11. jula.

Jedan od problema vezan je za nelegalnu izgradnju pravoslavne crkve u naselju Budak, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra. Ipak, resorno ministarstvo Republike Srpske izdalo je rješenje za nastavak izgradnje ovog objekta, nakon čega su Bošnjaci ovog naselja i Potočara potpisali peticiju sa zahtjevom da se gradnja stopira.

„Mi nismo protiv gradnje vjerskih objekata, ali ako se grade na nelegalan način, onda je to predmet sporenja. Ovaj čin koji je donijelo Ministarstvo iz Banje Luke uliva nepovjerenje i nemir među ovdašnjim Bošnjacima i može čak da ugrozi sigurnost komemorativnog skupa 11. jula ovdje u Memorijalnom centru“ izjavio je Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora .

Udruženje”Majke Srebrenice” ogorčene su na ambasadore i visokog predstavnika međunarodne zajednice koji nisu učinili ništa da se na narednim lokalnim izborima omogući glasanje i Srebreničanima koji trenutno ne žive u ovom gradu. Stoga će žrtve genocida donijeti odluku da se pojedinim ambasadorima zabrani dolazak u Memorijalni centar 11. jula.

„Niko od ambasadora, pa i američki, nije stao na našu stranu. Zbog toga ćemo objaviti spisak onih ambasadora i dužnosnika međunarodne zajednice kojima će biti zabranjen dolazak u Memorijalni centar“, izjavila je Nura Begović, članica udruženja „Majke Srebrenice“ .

Ovih dana vrše se pripreme za organizaciju Marša mira. Muhamed Duraković je istakao da će ove godine biti oko pet hiljada učesnika, od kojih veliki broj iz inostranstva. Da bi se olakšao proces registracije, predloženo je da se svi učesnici Marša mira prijave u matične općine. Za učesnike, zbog smanjenog budžeta, neće biti osigurana hrana.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.