Pripremite se za prvo seksualno iskustvo

Prvo seksualno iskustvo može biti veoma neprijatno za oboje ukoliko se ne pripreme dobro. Međutim, postoji nekoliko stvari o kojima parovi moraju misliti prije nego se odluče upustiti u seksualne aktivnosti.

Mislite o zaštiti

Mladi parovi koji se upuštaju u seksualne odnose moraju razmisliti o tome koju vrstu zaštite će koristiti. Vrlo je važno misliti o prvom i početnom koraku prije nego se desi nešto neželjeno. Izbor partnera i partnerice je, jasno, prvi korak, ali ukoliko već pored sebe imate osobu od povjerenja onda morate razmisliti i o tome kako ćete se zaštiti.

Očekivanja

Nemojte imati visoka očekivanja. Mnogi ljudi tvrde da su imali magične trenutke, ali su zabilježeni i slučajevi kada prvi seks nije bio tako zabavan. Zato je bitno izabrati osobu kojoj vjerujete, kao i da nemate očekivanja o prevelikom zadovoljstvu.

Predigra

Nipošto nemojte zapostavljati predigru, ona je pogotovo bitna kod prvog puta. Oboje se trebate opustiti što je više moguće, a maženje i poljupci će vam pomoći u tome. Nema potrebe da žurite, sačekajte dok oboje ne budete dovoljno opušteni.

Iskrenost

Bilo kakva gluma je nepoželjna. Nema potrebe da uzdišete kao glumice iz filmova koje ste gledali, jer jednostavno trebate od početka graditi iskren i odnos pun povjerenja sa partnerom. Ukoliko vam nešto ne prija morate reći svom partneru kako biste promijenili ili prilagodili nešto.

Orgazam

Možda ste čuli da ćete odmah uživati i da će vam sve odmah biti ugodno, ali to zaista ne mora biti tako. Orgazam, pogotovo ženski, ne dolazi spontano na početku, a ukoliko budete iskrene sa partnerom i ako imate odnos pun povjerenja ubrzo ćete i osjetiti vrhunac.

Bol

Neke žene iskuse neugodnost, dok neke ne, nema pravila. Međutim, probijanje himena obično bude bar malo neugodno. Vrlo je bitno da je pored vas partner koji vas voli, kome vjerujete i sa kim ćete zajedno proći kroz sve.

(VisokoIN)