Privedena petorka puštena, Šerak u bolnici pod policijskom prismotrom

Elvir Delalić (30), Ervin Zulić, (37), Almir Mehović (39), Elvir Preljević (36) i Almir Preljević (38), koji su sumnjičeni za učešće u pucnjavi koja se u četvrtak navečer odigrala u sarajevskom naselju Alipašino Polje, a prilikom koje je ranjen Adnan Šerak (25) iz Ilijaša, u petak su predati Tužilaštvu, a potom pušteni na slobodu.

Kako nam je pojašnjeno iz ove pravosudne institucije, detaljnom analizom službenog izvještaja i dostavljenog materijala iz Treće sarajevske PU ustanovljeno da iz te dokumentacije (i dokaza) ne proizilaze osnovi sumnje da su njih petorica, inače prijavljeni za izazivanje opće opasnosti te nanošenje teških tjelesnih povreda Šeraku, počinili ta krivična djela. Samim tim nije bilo osnova ni za njihovo zadržavanje, odnosno upućivanje prijedloga da im se odredi pritvor.

Pored toga, a kako se nezvanično moglo saznati, ni sam Šerak, koji je u pucnjavi zadobio povredu arterije lijeve noge i prostrelnu ranu lijevog kuka, zbog čega je operisan u KCUS-u i smješten na intenzivnu njegu Odjelu vaskularne hirurgije, nije baš bio raspoložen za saradnju sa istražnim organima.

Iz policije je danas saopćeno da je i on predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, te da je protiv njega dostavljen izvještaj također zbog izazivanja opće opasnosti. Međutim, portparol sarajevskog Tužilaštva Jasmina Omićević kazala nam je da je postupajući tužilac naložio da nadležni iz KPZ-a Zenica osiguraju njegovu prismotru u KCUS-u, gdje je na liječenju.

Šerak se, kako smo već objavili, u vrijeme ranjavanja nalazio na dopustu iz zeničkog zatvora, gdje izdržava kaznu od osam i po godina zatvora, koliko je dobio za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je u kafiću Škorpion pucao u decembru 2008. Sa korištenja vanzavodskih pogodnosti, preciznije godišnjeg odmora, na koji je izašao 2. jula, treba se vratiti u ponedjeljak 16. jula.

Izvještaj protiv Šeraka ukazuje na to da je, a što se i jučer špekulisalo, i on pucao.

(VisokoIN/Oslobođenje)