Privlače turiste iz cijelog svijeta: Na današnji počelo otkopavanje Bosanskih piramida

Na današnji dan 2006. godine ozvaničeno je otkopavanje Bosanskih piramida u Visokom, koje od tada posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

Samo prve godine broj turista koji su došli u Visoko premašio je 200.000 i državi za kratko vrijeme donio višemilionsku zaradu. Iako su mnogi domaći stručnjaci negirali postojanje Bosanskih piramida, Arheološki park u Visokom postao je svjetski poznat.

– Kroz nekoliko godina broj turista spao je na tek 10.000 godišnje, koji su dolazili u Visoko. Ali, zahvaljujući napornom radu, ponovo smo uspjeli privući njihovo povjerenje. U 2014. godini imali smo između 30.000 i 40.000 turista – rekao je u ranijem intervjuu za Patriju, dr. Semir Osmanagić.

visoko-stanica

On dodaje da svake godine na piramidama u Visokom radi između 400 i 500 volontera iz 40 ili 50 zemalja svijeta, sa šest kontinenata, što je također nezapamćeno u historiji arheoloških istraživanja u svijetu.

Da su vlasti, kaže dr. Osmangić, na svim nivoima u BiH stale iza ovog projekta od početka njegovog iskopavanja, danas bi piramide imale pola miliona turista koji bi godišnje posjećivali piramide u Visokom. A stotine hiljada turista godišnje značili bi i nove milione maraka u domaću privredu.

Bosanske piramide u Visokom trenutno su najaktivnija arheološka lokacija u svijetu.

turisti_piramida1