Problemi s očima zbog kojih morate posjetiti ljekara

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Imate li dioptriju, vjerovatno redovno idete vašem oftalmologu, ali koliko su vaše oči zaista zdrave? Postoje brojni skriveni problemi čiji su simptomi jedva primjetni, a ako se zanemare, mogu se pretvoriti u ozbiljne bolesti!

Donna Booth, oftalmološkinja s Katzen Eye Group kaže kako bi neliječenje ovih problema moglo dovesti do trajnog oštećenja vida.

Ne morate se jako zabrinuti ako su vam, na primjer, oči crvene i suhe od nošenja sočiva ili neprospavane noći, ali ako imate sljedeće simptome, svakako bi trebalo da posjetite svog ljekara.

Vidite plutajuće čestice

Providne pjegice, trakice ili “paučine” koje nikako ne prolaze, ma koliko pomjereali oči često su povezane sa starenjem mrežnjače, upozorava optometričar Gregory Nixon sa Fakulteta optometrije Univerziteta u Ohaju. Iako ne bi trebalo predstavljati ništa ozbiljno, Nixon predlaže da se svejedno obavi detaljan očni pregled kako bismo se uvjerili da nije riječ o ablaciji mrežnjače ili odlijepljena mrežnjače – hitnog stanja koje treba operisati što prije.

Konstantno crvenilo oka

Sasvim je normalno ponekad se probuditi crvenih očiju, no ako ono ne prestaje tokom dana i javlja se učestalo, to je svakako razlog za posjetu ljekaru, jer bi to mogao da bude simptom sindroma suhog oka – stanja u kojem suzni kanali ne mogu proizvesti dovoljno tekućine za vlaženje oka.

Konstantna suhoća oka

Michelle Akler, oftalmološkinja iz Akler Eye centra, kaže kako su prva pomoć kod suhoće oka kapi koje možeš nabaviti u bilo kojoj apoteci. U slučaju da ni one ne pomažu, trebalo bi posjetiti ljekara kako bi mogao da prepiše omega-3 masne kiseline ili neke druge kapi. Neliječenjem suhog oka može doći do zamućene rožnjače, koja se liječi antigljivičnim ili antivirusnim lijekovima te antibioticima.

Ušla vam je neka hemikalija u oko

Prvi korak je isprati oko i kontaktirati svog doktora ako vam se čini da bol ne prolazi. Dr Nixon upozorava kako izlaganje oka nepoznatoj supstanci, pogotovo teškim hemikalijama, zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. “To može rezultirati trajnom štetom ili ožiljcima”, nadodaje Nixon.

Neobjašnjiva bol u oku

Ovakva vrsta boli mogla bi ukazati na mnoštvo stanja. Jaka i oštra bol u oku može značiti da vam je ili nešto upalo u njega ili imate neku virusnu ili bakterijsku infekciju. Može značiti i da vam jednostavno treba promjena dioptrije, no to ne možete znati sa sigurnošću dok ne provjerite kod ljekara.

Vidite prstenove oko izvora svjetlosti

Dr Nixon kaže kako bi ovo mogao da bude znak da treba promijeniti dioptriju u naočalama ili kontaktnim lećama. Takođe može biti simptom očne (retinalne) migrene.

Imate ječmenik

Ovo je bolna infekcija ili upala žlijezdi u oku koje su zadužene za proizvodnju ulja koje čuva suze od prijevremenog hlapljenja.

Iznenadna osjetljivost na svijetlo

Ako vam se ovo nije prije događalo, a sada vam je svjetlost skoro nepodnošljiva, Akler kaže kako bi ovo mogao biti simptom spomenute očne migrene ili neke upale.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.