Pročitajte imena uhapšenih u akciji SIPA-e

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, uz asistenciju MUPKS-a, uhapsili 11 osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima: porezna utaja, sprječavanje službene osobe u vršenju službene dužnosti, teške krađe, oštećenja tuđe stvari, ugrožavanje sigurnosti i organiziranje otpora.

Predmetna akcija provedena je nakon višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u saradnji s Državnom agencijiom za istragu i zaštitu i Poreznom upravom FBiH protiv osumnjičenog Alena Čengića kao organizatora grupe za organizovani kriminal i drugih osumnjičenih osoba koji su kao članovi grupe počinili niz krivičnih djela u periodu kada je privredno društvo Holiday resort d.o.o. Sarajevo koristilo prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo u stečaju, a koje su bili primorani napustiti po Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu u junu ove godine.

Kako saznajemo, među uhapšenima su, pored Čengića, Vahid Alić i Adis Skorupan, inače bivši uposlenici hotela, a protiv kojih je još ranije Tužilaštvo KS otvorilo istragu zbog sumnje da su počinili krivično djelo organiziranje otpora.

Među lišenima slobode su i Adnan Hadžibajrić i Muhamed Puškić, osobe koje su blisko surađivale sa prvoosumnjičenim Čengićem.

Tu je i Jasmin Kulenović i Sabina Bajraktarević.

U akciji Tango slobode je lišeno pet osoba inicijala S.D. (1969), K.E. (1974), A.K. (1985), E.LJ. (1982) i S.Z. (1988) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo navođenje na prostituciju.

Više vijesti