Pročitajte šta je sve potrebno za posao u Njemačkoj

Agenciju za rad i zapošljavanje BiH danas je posjetila delegacija Savezne agencije za rad SR Njemačke kako bi pružila više informacija o liberalizaciji tržišta rada u toj zemlji za građane Bosne i Hercegovine.

Njemačka je od 1. januara 2016. ublažila zakonske uslove za pristup njenom tržištu rada za državljane Bosne i Hercegovine koji, po novoj Uredbi, u Njemačkoj mogu dobiti boravišnu dozvolu za sva zanimanja, obuke i pomoćne aktivnosti, a za ulazak u tu zemlju radi zaposlenja potrebno je osigurano radno mjesto kao i radna viza.

U tu svrhu radno mjesto mora ispunjavati sljedeće uslove: za slobodno radno mjesto ne smije biti na raspolaganju niti jedan tražilac posla koji ima njemačko ili državljanstvo EU, te zarada i uslovi iz ugovora ne smiju biti lošiji od onih koje ima posloprimac u Njemačkoj na sličnom radnom mjestu.

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH su iskoristili sastanak kako bi prenijeli svoja iskustva u posredovanju radnika sa srednjom stručnom spremom medicinskog smjera u SR Njemačku, te je skrenuta pažnja na problem dugog čekanja za dobivanje radne vize u Ambasadi Njemačke u BiH, saopćeno je iz Agencije.