Produžen pritvor trostrukom ubici, čeka se nalaz forenzičke psihijatrije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kantonalno tužilaštvo u Goraždu zatražilo je produženje pritvora za Nezira Kamenicu, mladića koji je 4. maja u goraždanskom naselju Bogušići počinio trostruko ubistvo, brutalno usmrtivši majku, očuha i nenu nakon čega se sam predao policiji.

S obzirom na to da Kamenici pritvor ističe 5. juna, Tužilaštvo je zatražilo, a Kantonalni sud u Goraždu odobrio produženje pritvora za još mjesec dana, saznaje Klix.ba.

“Teško da bi se ljudi mogli pomiriti s tim da je na slobodi čovjek koji je ubio svoje najbliže, a s druge strane postoji mogućnost da počini novo krivično dijelo”, ističe Lazar Draško, kantonalni tužilac u Goraždu.

Primjedbi na produženje odluke o pritvoru nije imao ni branilac Nezira Kamenice, advokat Esad Muminović.

Kamenica, koji se dva dana nakon stravičnog zločina, sam predao policiji i priznao zločin, trenutno se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu u Busovači, a njegovo psihičko stanje procjenjuje tim stručnjaka forenzičke psihijatrije i kliničke psihologije od čijih će nalaza zavisiti i daljni tok suđenja.

“Oni će dati mišljenje da li se radi o licu sa smanjenom uračunjivošću, sa bitno smanjenom uračunjivo ili se radi o neuračunjivoj osobi. U slučaju da se radi o neuračunjivom licu mi smo dužni podnijeti optužnicu da sud utvrdi da se radi o neuračunlivom licu. Nakon toga može uslijediti mjesec dana pritvora i onda se predaje u Centar za socijalni rad koji će ga smjestiti u najbližu zdravtstvenu ustanovu”, pojašnjava Draško.

S druge strane, ukoliko nalazi stručnjaka pokažu da je mogao upravljati svojim postupcima bit će zakazano suđenje.

Kantonalno tužilaštvo još uvijek nije podiglo optužnicu, jer ona u mnogome zavisi upravo od nalaza koji će dati tim eksperata.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.