Proizvodnja šumskih sortimenata u BiH veća za 14,83 posto

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u BiH u drugom kvartalu veća je za 14,83 posto u odnosu na isti period 2017. godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća veća je za 27,85 posto, a lišćarskih za 2,74 posto.

Proizvodnja trupaca četinara veća je za 25,98 posto, a lišćara 0,06 posto.

Rast proizvodnje od 46,98 posto bilježi se kod jamskog drveta četinara, kod ostalog dugog drveta četinara 36,13 posto, kod prostornog drveta četinara 28,54 posto, kod ostalog dugog drveta lišćara 11,74 posto, a kod ogrevnog drveta lišćara 8,05 posto.

U drugom kvartalu ove u odnosu na isti period prošle godine pad proizvodnje od 48,93 posto zabilježen je jedino kod prostornog drveta lišćara.

Iz Agencije navode da se kod proizvodnje ostalog grubo obrađenog drveta, ogrevnog drveta četinara i jamskog drveta lišćara radi o malim količinama sortimenata čije variranje u proizvedenim količinama nema uticaja na promjene u ukupnoj proizvodnji šumskih sortimenata.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.