Promovisano devet doktora nauka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je promovisano devet doktora tehničkih, žurnalističkih, političkih nauka, doktora u oblasti odbrane i sigurnosti, nauke u oblasti sporta i tjelesnog odgoja, farmaceutskih, historijskih, pedagoških i medicinskih nauka.

Na čast doktora nauka promovisani su magistri: Selma Hanjalić, Zarfa Hrnjić, Damir Kapidžić, Zlatan Bajramović, Aldvin Torlaković, Belma Imamović, Dragana Amedoski, Azra Kadić i Kenan Karavdić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu i promotor prof.dr. Muharem Avdispahić kazao je da promocijom doktora nauka očekuje, da svako od njih, na svoj način, doprinese razvoju društvene, akdemske i naučne zajednice.

“U tom smislu, mi se nadamo da će oni doprinositi i jačanju kapaciteta ovog univerziteta. Nadamo se da će se naći mehanizmi da se sistemski pomogne Univerzitet, te potraže neophodna sredstva iz evropskih fondova i drugih izvora” – kazao je Avdispahić.

Iznio je podatak da je prošle godine u SAD-u zaduženost za investicije u školovanje prevazišla ukupan iznos duga po kreditnim karticama.

“Mi stremimo da budemo dio evropskog prostora obrazovanja i evropske tradicije. Visoko obrazovanje je javno dobro i zbog toga je neophodno enormno povećati ulaganja u njega da bismo imali izgledniju budućnost ovog društva” – dodao je rektor UNSA.

Istakao je da su doktori nauka danas potrebni bh.institucijama, u projektima izgradnje naučnoistraživačkih kapaciteta te da njihovo prisustvo predstavlja faktor stabilnosti bh. društva u cjelini “jer su to zaista pokretači novih naučnih razvojnih trendova”, dodavši da se ne može zamisliti savremeno bh. društvo bez mladih naučnih kapaciteta.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.