Pronađen prsten iz 9. stoljeća na kojem piše “insallah”

Prsten pronađen na groblju Vikinga iz 9. stoljeća već decenijama stoji kao eksponat u švedskom Historijskom muzeju u Stokholmu, a pažnju javnosti privuklo je nedavno dešifrovanje ugraviranog teksta na njemu.

Riječ je o srebrenom prstenu koji je arheolog Jalman Stolpe pronašao tokom arheoloških istraživanja 1872.-1875. godine na vikinškom groblju na otoku Bjorko, a u Muzeju je izložen od 1942. godine.

Glasnogovornica Muzeja Linda Wahlander je za Anadoliju kazala da je poznato da su se ljudi u Skandinaviji sahranjivali u tradicionalnim odijelima i sa vrijednim nakitom, a da su žene sahranjivane sa ogrlicama i na njima okačenim prstenjem, što je bio slučaj i sa ženom u čijem grobu je pronađen spomenuti prsten.

„Tekst na prstenu je na arapskom jeziku, a nedavno smo elektronskim mikroskopima utvrdili da na njemu piše ‘insallah“. Došli smo do saznanja da je prsten najvjerovatnije pripadao izvjesnom Ibn Saidu iz Bagdada, koji je bio izaslanik ili trgovac i prsten donio u Bugarskoj“, kazala je Wahlander.

Podsjećajući na historijske činjenice da je u periodu kada je prsten stigao u Švedsku trgovina bila naturalne prirode, Wahlander je kazala da naučnici trenutno zastupaju mišljenje da je prsten iz Bugarske baš na taj način ili kao poklon nekom trgovcu stigao iz Bugarske.

Wahlander je dodala da je tekst na prstenu vremenom oštećen, ali da je nedvojbeno da na njemu arapskim slovima piše „insallah“.

Vezani članci

U Njemačkoj od danas na snazi nova pravila za ulazak državljana BiH

VISOKOIN.COM

Raste broj mrtvih: Novi napadi Izraela na Gazu, Hamas uzvratio raketama

VISOKOIN.COM

Crna Gora sljedeće sedmice otvara sve granice za turiste

VISOKOIN.COM

AccuWeather objavio vremensku prognozu za ljeto

VISOKOIN.COM

Blizu 10.000 Palestinaca primorano na napuštanje domova zbog napada u Gazi

VISOKOIN.COM

Arhiepiskop Hanna na barikadama: Naše patnje su zajedničke

VISOKOIN.COM