-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Pronađena tijela devet žrtava avionske nesreće u Rusiji

Ostaci aviona, u kojem je bilo 28 osoba, pronađeni su pet kilometara od piste u Palani, a potragu spasiocima otežava težak teren.
Spasioci su pronašli tijela devet nastradalih na ruskom Dalekom istoku u padu aviona An-26 koji je letio između Petropavlovska-Kamčatskog i Palane.

“U akciji pronalaženja nastradalih u jučerašnjoj [utorak] avionskoj nesreći do sada su locirana tijela devet žrtava”, potvrdio je za Tass izvor iz ruskog sektora za vanredne situacije, prenosi Tanjug.

Spasioci su u utorak pronašli dijelove aviona An-26 nestalog na Kamčatki, potvrdila je Ruska državna agencija za aviosaobraćaj Rosavijacija.

Pao pet kilometara od piste
Prema do sada raspoloživim podacima, u ovoj nesreći nema preživjelih.

Navedeno je da su ostaci aviona, u kojem je bilo 28 osoba, pronađeni pet kilometara od piste u Palani, a potragu spasiocima otežava težak teren.

Avion, dvomotorni turbopropelerni Antonov An-26, letio je od regionalnog glavnog grada Petropavlovsk-Kamčatski prema Palani, mjestu na sjeveru Kamčatke, kada je izgubio kontakt sa zračnom kontrolom, objavilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Avion je pao pet kilometara od piste aerodroma na koji je trebao da sletjeti.

Avion je u vlasništvu kompanije Kamchatka Aviation Enterprise, a u funkciji je od 1982. godine,

Direktor kompanije Aleksej Habarov rekao je za Interfax da je avion bio tehnički ispravan.

Nekoliko smrtonosnih nesreća
Šefica lokalne vlasti u Palani Olga Mokhireva također je bila u avionu, rekli su glasnogovornici vlade Kamčatke.

Loše održavanje aviona i slabi sigurnosni standardi i dalje su problem u Rusiji, zbog čega je u zemlji posljednjih godina zabilježeno nekoliko smrtonosnih avionskih nesreća.

Posljednja velika avionska nesreća dogodila se u maju 2019. godine, kada se Sukhoi Superjet, u vlasništvu kompanije Aeroflot, zapalio na pisti moskovskog aerodroma, usmrtivši 41 osobu.

Unesite komentar