Pronalaženje masovnih grobnica u BiH posredstvom aplikacije “Prijava lokacije”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) predstavila je danas novu inicijativu za pronalaženje masovnih grobnica u BiH posredstvom aplikacije za prijavu lokacije skrivenih grobnica. Aplikacija će omogućiti anonimno ili sa kontakt podacima prijavljivanje lokacija na kojima se mogu nalaziti posmrtni ostaci nestalih osoba, javlja TV1.

Rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Mathew Holiday napomenuo je da je u BiH do danas identifikovano 23 hiljada od 30 hiljada nestalih osoba, te da se i danas traži između sedam i osam hiljada ljudi.

Najveća prepreka je nedostatak pozudanih informacija o lokacijama masovnih grobnica.

“Jedan od alata za prijavu informacija je aplikacija ‘Prijava lokacije’. Radi se o aplikaciji koju može koristiti bilo ko, ko ima pristup internetu i prijaviti nestale u periodu ‘92-'95”, kazao je Holiday.

Imajući u vidu nedostatak informacija o masovnim grobnicama, direktor Odjeljenja ICMP-a za razvoj sistema baza podataka Adnan Rizvić istakao je da će aplikacija omogućiti jednostavnu prijavu potencijalne masovne grobnice u BiH.

“Aplikacija je povezana sa Google maps, dovoljno je pronaći geografsko područje i prilikom pronalaska ukazati na moguću lokaciju masovne grobnice. Tu je i određeni broj pitanja koja treba ispuniti. Naravno, važno je da se lokacija može anonimno prijaviti”, kazao je Rizvić.
Kako je pojasnio, prije prosljeđivanja informacija Institutu za nestalne osobe i Državnom tužilaštvu, vrši se provjera kako bi se utvrdila istinitost tvrdnji.

“Ono što koristimo za utvrđivanje validnosti informacija koristi se svugdje u svijetu. Aplikacija je vrlo jednostavna, a osnovni cilj je da dobijemo informacije”, dodao je on.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH i predstavnik ubijene djece Prijedora Fikret Bačić napomenuo je da se u ovom gradu traga za 860 tijela.

“Iskoristio bih priliku da zamolim sve građane BiH da prijave bilo pojedinačne, bilo masovne grobnice, kako bi tijela našla smiraj. Zamolio bih i institucije koje su odvozile tijela da prijave gdje su masovne grobnice. U stalnom je padu pronalazak tijela iz godine u godinu, stoga ovim putem šaljem apel”, poručio je on.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.