da block

Propao projekt prve banke sperme u BiH!?

da block

Pompezno najavljivani projekt Vlade Federacije BiH i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) o osnivanju prve banke sperme u Bosni i Hercegovini, kako saznaje “Dnevni avaz”, doživio je fijasko.

Podsjećamo, prva banka sperme u BiH zamišljena je isključivo zbog mladih muškaraca koji imaju teške oblike malignih oboljenja, a kako bi se njihova sperma rezervirala prije početka liječenja za potrebe reprodukcije.

Ugovor o sufinansiranju, kada je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo u startu 30.000 KM, potpisan je još početkom 2010. godine i najavljen je kao projekt od suštinskog značaja za građane BiH.

No, tri godine kasnije inicijator projekta dr. Mustafa Hiroš, sad već bivši šef Hirurških disciplina KCUS-a, tvrdi za „Avaz“ da nije upoznat dokle se došlo s projektom, navodeći da više nije član Upravnog odbora KCUS-a te prebacujući odgovornost na sadašnju Upravu.

Međutim, dr. Damir Aganović, generalni direktor KCUS-a, potvrdio nam je da je, kako stvari stoje, cijeli projekt jednostavno stao.

– Znam da je to vodio dr. Mustafa Hiroš, tako da vjerujem da bi on trebao znati više o tome i dati odgovore. Međutim, prema posljednjim informacijama, projekt je potpuno stao. Ništa se ne dešava vezano za ovo pitanje i ne znam kada će i hoće li profunkcionirati – tvrdi Aganović.

Zanimljivo je da je nakon bezbroj propalih tendera KCUS tek prošle godine uspio nabaviti potrebnu opremu, ali mjesecima nisu znali gdje da je smjeste.

Riječ je o skupim frižiderima koji sadrže tečni amonijak, a samo troškovi njihove nabavke iznosili su više od 100.000 KM.

Sva ova oprema, na koju su bačene stotine hiljada maraka, kako stvari sada stoje, skupljat će prašinu u nekim od podruma ove ustanove.

(VisokoIN/Avaz)