Prosinečki: Previše smo počeli moliti neke da igraju za reprezentaciju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Rezultat je uvijek bitan, igrat ćemo da pobijedimo Bugare, mada mi to ovdje nije prioritet. Važnije mi je da vidim sve igrače, svi će dobiti priliku u test susretima ovdje u Razgradu i protiv Senegala u Francuskoj, rekao je Robert Prosinečki, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, danas u Razgradu.

Postoji mogućnost da selektor otkaže današnji trening u Razgradu zbog snijega.

– Vjerovatno ćemo otkazati trening, ali vidjet ćemo sa kakvim eventualnim problemima sa povredama mogu doći neki igrači, istakao je Prosinčeki, te dodao:

– Imamo puno talenta. Naši igrači igraju u velikim klubovima. Nastojat ćemo u svakoj utakmici igrati ofanzivno, sa posjedom lopte, da diktiramo tempo i dominiramo. Sve su to igrači koji se brzo prilagođavaju i mislim da neće biti nikakvih problema, samo da budu zdravi. Ući ćemo maksimalno u ove dvije utakmice (protiv Bugarske i Senegala, op.a.) i iskoristiti ih na najbolji način. Dat ćemo priliku svim igračima koje smo pozvali da vidimo gdje smo i šta možemo.

I Prosinečki je svjestan da Bugarska nije nekadašnja fudbalska sila, ali upozorava:

– Bugarska ne igra kao za vrijeme Stoičkova, ali oni su uvijek talentovani. Njihovi igrači igraju u Rusiji, Poljskoj, Turskoj… Sigurno da nisu slabi i ova utakmica sa njima u petak i poslije 27. sa Senegalom bit će pravi test za nas. Senegal? Po papiru kada vidite gdje igraju njihovi igrači… To će biti još teže utakmica nego ova prva u Razgradu – kazao je Prosinečki.

Istakao je da ga prilikom pozivanja igrača u reprezentaciju neće interesovati “ko je star, već ko je u dobroj formi”.

– Sada imamo igrače koji igraju u svojim klubovima, njih 98 posto sa spiska su standardni. Dobro je i što je Bešić počeo da igra nakon dugo vremena. Kodro igra otkako je promijenio klub i nekako su svi u dobroj formi – smatra Prosinečki.

Potvrdio je da Jozo Šimunović, stoper Celtica, definitivno neće igrati za reprezentaciju BiH i na njega Prosinečki više neće računati.

– Previše smo počeli moliti neke da igraju za reprezentaciju. Malo nemoguće je to za mene, jer najveća je čast kada te se pozove da igraš za reprezentaciju. Jozo me zvao i rekao da neće igrati za BiH. Rekao sam mu da sada on objasni javnosti zašto je to tako, a ne da meni priča o razlozima – rekao je Prosinečki.

Više vijesti