Provedena zajednička operativna akcija EUROPOL-a JAD WB 2016

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, te zemalja zapadnog Balkana u periodu od 27. do 29. januara ove godine provedena je zajednička međunarodna operativna akcija JAD WB 2016 čiji je cilj bio sprečavanje i rasvjetljavanje krivičnih djela u vezi s ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima, a ne zanemarujući sprečavanje i rasvjetljavanje drugih krivičnih djela u oblasti organizovanog kriminala.

Pored zemalja zapadnog Balkana u operativnoj akciji učestvovale su Belgija, Bugarska, Mađarska, Grčka, Kosovo, Holandija, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, UK i USA, te FRONTEX i EUROPOL.

U svrhu efikasnije razmjene informacija, koordinacije i realizacije operativne akcije u sjedištu EUROPOL-a (Den Haag) uspostavljen je operativni centar u kome su se tokom trajanja akcije nalazili predstavnici agencija za provođenje zakona iz zemalja obuhvaćenih akcijom te eksperti iz EUROPOL-a koji su u realnom vremenu obezbjeđivali rezultate provjera kroz analitičke baze EUROPOL-a.

Tokom akcije je ostvaren visok stepen komunikacije, koordinacije i saradnje, čemu svjedoči i značajan broj informacija razmijenjenih između zemalja učesnica akcije.

U Bosni i Hercegovini su pored Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u operativnoj akciji učestvovali i Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalna uprava policije, MUP Kantona Sarajevo, MUP Zeničko-dobojskog kantona, MUP Srednjobosanskog kantona, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP Unsko-sanskog kantona, MUP Posavskog kantona, MUP Tuzlanskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona, MUP Zapadnohercegovačkog kantona i MUP Kantona 10 Livno.

Tokom provođenja operativne akcije, agencije za provođenje zakona u BiH su ukupno kontrolirale 36.068 osoba, 1.721 vozila, 12.311 dokumenata i 17 komada oružja, pri čemu su dvije osobe lišene slobode i rasvijetljena su dva krivična djela, oduzeto je jedno vatreno oružje i više komada municije različitog kalibra. Također su izvršene provjere za konkretne osobe i vozila od policijskih tijela u BiH, a na osnovu informacija dobijenih od drugih država učesnica operativne akcije i EUROPOL-a.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je izrazila zahvalnost svim agencijama za provođenje zakona u BiH čiji su pripadnici učestvovali u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te istakla spremnost za dalje kontinuirano preduzimanje mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti kriminaliteta, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.