Prva vakcinacija tek 2.000 do 2.500 zdravstvenih radnika u BiH?

“Točan broj vakcina još uvijek ne znamo, ali prema mojim saznanjima stiže između 4.000 i 5.000 doza”, rekla je ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević.

Koliko je to vakcina i koliko osoba, najprije zdravstvenih radnika se može vakcinisati?

Poznato je da su za vakcinaciju jedne osobe potrebne dvije doze Pfizer- BioNTech vakcine. Prema informaciji ministrice Gudeljević da, prema njenim saznanjima, “stiže između 4.000 i 5.000 doza”, to znači da stiže doza za vakcinaciju između 2.000 do 2.500 osoba, odnosno zdravstvenih radnika.

Samo u Kantonu Sarajevo je 5.000 zdravstvenih radnika, rekao je predhodno za N1 dr. Ednan Drljević, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

“Da bi sve imalo smisla u nekom razumnom periodu, od nekoliko mjeseci treba vakcinisati 70 odsto stanovništva. To je preko dva miliona ljudi. Mi to nismo ni kadrovski u mogućnosti, niti smo napravili plan. Mi smo zapravo najviše zakasnili ne samo sa vakcinacijom, nego sa vakcinalnom kampanjom”, rekao je dr.Drljević.

U Hrvatskoj je prva isporuka vakcina u decembru bila 9.750 doza, u Sloveniji 10.000 doza.

Prije više od dva mjeseca je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, izjavio da su rezervisane vakcine protiv koronavirusa za više od polovine građana.

“Na vrijeme smo se pobrinuli da rezervišemo količine za više od 50 odsto stanovnika. Sklopili smo ugovor prije mjesec dana s AstraZenecom za 2,7 miliona doza”, rekao je tada Capak.