Prvi put u historiji ugrađeno bioničko oko

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Britanski hirurzi uspjeli su da presade bioničko oko 80-godišnjem pacijentu koji je bolovao od degeneracije makule (ARMD), bolesti središnjeg dijela mrežnjače.

Ime Rayja Flynna ostaće zabilježeno u naučnim i medicinskim analima. Naime, ovaj penzioner iz Manchestera postao je prvi čovjek kome je ugrađeno bioničko oko.

Flynn je posljednjih osam godina patio od ARMD-a zbog koje je potpuno izgubio vid u središtu vidnog polja.

Da bi mu vratili vid, hirurzi Kraljevske očne bolnice u Manchesteru su mu predložili da postane prvi pacijent na svijetu sa implatnom Argus II, koji proizvodi američka kompanija Second Sight.

Dobivši šansu da ponovo progleda, Flynn je prihvatio ponudu bez oklijevanja.

Opisujući ovu revolucionarnu tehnologiju, site Top Sante navodi da mini-kamera postavljena na naočalama šalje vizuelne podatke bioničnom očnom implantu presađenom u mrežnjači pacijenta.

Ti vizuelni podaci se konvertuju u električne impulse i bežično se prenose mreži elektroda koje su povezane sa mrežnjačom, čije preostale ćelije šalju dalje informaciju mozgu.

Četvorosatu operaciju ugradnje bioničkog oka izveo je tim profesora Paula Stange, hirurga oftalmologa bolnice u Manchesteru i profesora oftalmologije i regeneracije mrežnjače na Univerzitetu u Manchesteru.

Zahvaljujući svojim specijalnim naočalama, Flynn može ponovo da vidi konture predmeta i ljudi. Njegov vid nije savršen, ali je dovoljno kvalitetan da se samostalno kreće i ponovo bavi svojim omiljenim hobijem, baštovanstvom.

Bolnica u Manchesteru je najavila da još četiri pacijenta čeka da presađivanje bioničkog oka.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.