Prvi u BiH: Krematorij na Vlakovu od 2,5 miliona KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon raščišćavanja terena i pripremnih radova, na gradskom groblju Vlakovo počela je izgradnja prvog krematorija u BiH. U pitanju je prva faza izgradnje koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armiranobetonske konstrukcije. Izvođač radova je firma Prograd d.o.o. Žepče.

Opraštanje

Radnici su počeli iskolčavanje terena, no, vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se radi punom parom. Nadamo se da će se vrijeme uskoro proljepšati, da će se radovi ubrzati i da će i ovaj objekat uskoro ugledati svjetlost dana, kazala nama je Najda Vranić-Beširević iz KJKP Pokop.

Objekat krematorija se gradi kod kapela, a kompletna izgradnja, uključujući i uređenje i proširenje parkinga, koštat će oko 2,5 miliona KM.

Krematorij će, prema projektu i našim ranijim najavama, sadržavati prostoriju za opraštanje od umrlih, prostoriju za identifikaciju, izložbeni salon, trpezariju, prostor za ljekare, frižidere, sanitarne čvorove, administrativni dio, a u sljedećoj fazi i klesarsku i vrtlarsku radionicu i sve ono što savremeno groblje treba da ima, navela je Vranić-Beširević. Ona je istaknula kako je značaj ove investicije veliki s više aspekata.

Medicinski otpad

Posebno naglašavamo, uz mogućnost kremiranja umrle osobe, zbrinjavanje medicinskog, odnosno patohistološkog otpada. Riječ je o velikom problemu s kojim se svaki klinički centar susreće, a problemu koji će se izgradnjom krematorija itekako riješiti i to na najbolji mogući način, čime bi se izbjegao i rizik od zagađenja, pa i eventualne zaraze, naglasili su iz Pokopa.

Dobijanjem krematorija građani BiH više neće morati posmrtne ostatke svojih najmilijih kremirati u Hrvatskoj ili Srbiji, čime će se troškovi transporta i opremanja umrlog po propisima međunarodnog transporta znatno smanjiti.

TOP VIJESTI

Više vijesti