Prvo obraćanje Erdogana nakon pobjede na izborima

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju u sjedištu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, poslije održanih izbora u Turskoj poručio da su najveći pobjednici predsjedničkih i parlamentarnih izbora demokratija i narod Turske.

“Pobjednik na ovim izborima je demokratija, volja građana, pobjednik je narod”, rekao je Erdogan okupljenima.

Naglasio je da je narod na pomenutim izborima odlučno stao u zaštitu svoje slobode i budućnosti.

“Narod koji je jučer golim rukama zaustavio tenkove, topove, avione, helikoptere i naoružanje pučista, istim tim rukama je danas stao u zaštitu svoje slobode i budućnosti. Pobijedila je Turska, turski narod, ali i svi potlačeni ljudi u svijetu”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako će biti nastavljeni veliki napori kako bi Turska ostvarila sve zacrtane ciljeve i narednih godina.

“Snagom koju ste nam dali na biralištima, svi zajedno ćemo ostvariti ciljeve naše zemlje za 2023. godinu”, rekao je turski predsjednik, dodajući da Turska nastavlja i borbu protiv terorista.

“Turska je odabrala odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija, od PKK-a do FETO-a. Povećat ćemo međunarodni ugled naše zemlje”, kazao je Erdogan.

Na kraju je poručio da će njegova zemlja nastaviti i dalje uspravno i hrabro da korača.

“Ovaj rezultat je potvrda da ćemo biti uspravni naspram svih koji nas prijeko gledaju, od terorista pa do globalnih interesnih krugova”, istakao je Erdogan u obraćanju okupljenim pristalicama AK Partije.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije (YSK) Republike Turske Sadi Guven potvrdio je pobjedu Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima u Turskoj.

Prema nezvaničnim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u prednosti sa 52,59 posto osvojenih glasova na osnovu 97,15 posto prebrojanih glasova.

Predsjednički kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince je drugi sa 30,76 posto osvojenih glasova, a slijede kandidat Narodne demokratske partije (HDP) Selahattin Demirtas sa 8,15 posto glasova, te kandidatkinja Partije IYI Meral Alsener sa 7,41 posto.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova osvojio 53,63 posto glasova. Savez CHP-a, Partije IYI, Saadet partije i Demokratske stranke (DP), prema dosadašnjim rezultatima, osvojio je 34,17 posto glasova birača.