Psi imaju osjećaje kao i ljudi

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Psi imaju emocije kao i mi, dokazao je profesor neuroekonomije sa Univerziteta Emory u Atlanti, javljaju strani mediji.

Gregory Berns je testirao, a zatim i pregledavao snimke snimljene magnetskom rezonancijom (MR) psećega mozga te otkrio da naši pseći prijatelji koriste isti dio mozga kada su u pitanju osjećaji.

Cilj istraživanja bio je objasniti kako funkcionira pseći mozak te kako se osjećaju u ljudskom društvu.

Svoju mješanku terijera uspio je istrenirati da boravi u simulatoru uređaja za magnetsku rezonanciju koji je izgradio u vlastitom domu.

Životinje se prije takve pretrage obično anesteziraju kako bi bile mirne, ali njegov se pas naviknuo na veliki uređaj te uz pomoć trenera pasa naučio postaviti glavu u za to predviđeno mjesto i biti namiru 30 sekundi kako bi mu se mogao snimati mozak.

Nakon višemjesečnoga treninga i više bezuspješnih pokušaja, uspjeli su mapirati moždanu aktivnost te odrediti koji su dijelovi mozga aktivni kada osjeti određeni miris.

Otkrivena je iznenađujuća podudarnost u strukturi i funkciji dijela mozga koji se ljudi aktivira kada čekamo stvari koje volimo, kao što su hrana, ljubav ili novac.

Kod pasa se taj dio aktivirao kada je u pitanju bilo očekivanje hrane.

Je li to otkriće dokaz da nas psi vole?

Ne baš. Međutim, pokazuje da mnogo istih stvari povezanih s pozitivnim emocijama aktivira ljudski i pseći mozak.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.