Puljić: Papa Franjo u BiH naredne godine

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nadbiskup i metropolit vrhbosanski ocijenio je kako je u posljednje vrijeme „čovjek opterećen negativnim stvarima“.

Uzoriti kardinal Vinko Puljić za agenciju Anadolija kazao je kako je Uskrs „blagdan života, jer je Isus pobijedio smrt“.

Nadbiskup i metropolit vrhbosanski, uoči predstojećeg katoličkog blagdana Uskrsa koji se obilježava u nedjelju, 20. aprila, istakao je kako će papa Franjo zasigurno u Bosnu i Hercegovinu doći naredne godine.

Naime, ranije je bilo određenih najava kako će poglavar Rimokatoličke crkve posjetiti BiH tokom ove godine, ali se to, ipak, neće desiti.

„Nauka nema odgovora za smrt, pred njom stoji kao pred tajnom. Na to pitanje odgovara vjera. Tu se, u vjeri nalazi odgovor u pobjedu i ostavlja nada za život. Vjerujući u život iz nade, vjerujemo u život vječni“, kaže Puljić.

„Uzmimo kao primjer bol i patnju: pred njima svaki čovjek stoji nemoćan. Jedini odgovor je u Kristu koji je iskusio patnju, poniženja na križu i bol smrti. Odgovor na njegovu patnju, Kristovo uskrsnuće, pokazuje da Bog ima zadnju riječ. Kada se čovjek nađe u beznađu ne smije zabijati glavu u pijesak. Mora tražiti Boga da mu da unutrašnje svjetlo i nadu u život.“

Kontakt s Bogom

Kardinal je citirao riječi Svetog Augustina, koje su najbolja poruka svim vjernicima i građanima širom svijeta.

„Bože, svugdje sam te tražio, ti si bio u meni, a ja izvan sebe. Ta misao Svetog Augustina je poruka da čovjek treba da nađe sebe. Čovjek se u današnje vrijeme izgubio u svijetu interesa, trke za potrošnjom, hegemonizmom…“, kazao je kardinal.

„Svaki čovjek mora težiti ka uspostavi što boljeg kontakta sa Bogom. On će mu dati nade da se ne boji života, nego da živi život. Ono što se voli za to se žrtvuje. Ono za što se borimo to ne odumire.“

Nadbiskup i metropolit vrhbosanski ocijenio je kako je u posljednje vrijeme „čovjek opterećen negativnim stvarima“.

Stoga se, naglašava kadrinal, a posebno iz Bosne i Heregovine, u svijet moraju slati pozitivne poruke: mira, suživota, zajedništva, tolerancije, ljubavi.

„Spomenici Papi Ivanu Pavlu II i Majci Tereziji u Sarajevu, u BiH, su kao svjetionik pozitivne energije u trenutačnom ozračju u kojem živimo. Oni su ljudi koji su voljeli čovjeka”, naglasio je kardinal Puljić.

(VisokoIN)

Više vijesti