da block

Pusić: Hrvatska će sa BiH dogovarati i definisati sve uvjete oko Pelješkog mosta

da block

U Dubrovniku je danas boravila prva potpredsjednica Hrvatske vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić i tom prigodom održala konferenciju za novinare na kojoj se posebno osvrnula na teritorijano povezivanje hrvatskoga juga, naglasivši kako je Evropska komisija naručila studiju isplativosti koja je pokazala, po prvim rezultatima, da je izgradnja mosta najisplativija varijanta kada je u pitanju teritorijalno povezivanje.

“To je znak da moramo početi svim snagama raditi na projektu i potražimo novce u Evropskoj uniji”, kazala je Vesna Pusić te dodala kako o Hrvatskoj ovisi hoće li se kvalificirati za sredstva iz evropskih fondova, jer se takvi projekti finansiraju s do 85 posto sredstava, prenosi Hina.

Pusić je kazala kako će se, kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta, maksimalno sarađivati sa Bosnom i Hercegovinom s kojom će se dogovarati i definisati sve uvjete kada je u pitanju ovaj projekt.

Napomenula je također, kako je Hrvatskoj do 2020. godine na raspolaganju 11,7 milijardi eura koji se mogu iskoristiti za razne projekte.

(VisokoIN)