Puštena u promet dionica autoceste Kakanj – Bilješevo

Danas je svečano pušteno u promet deset kilometara dionice autoceste Kakanj-Bilješevo. Svečanom otvaranju su prisustvovali premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa FBiH Enver Bijedić, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić, veleposlanik RH u BiH Tonči Stanišić, direktor Viadukta d.d. Zagreb Joško Mikulić , direktor Heringa d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda te ministri Vlade FBiH, premijeri i ministri iz Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog.

Prema Karićevim riječima, otvaranje ove dionice autoceste na međunarodnom Koridoru 5c je još jedan pokazatelj da BiH „raspolaže jakim i kvalitetnim firmama koje mogu konkurisati velikim koncerima iz Evrope i svijeta“.

„U veoma kratkom roku je završen jedan od kapitalnih projekata, koji je važan i za Federaciju BiH i za BiH“, rekao je državni ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić.

Izrazivši zadovoljstvo puštanjem u rad dionice Kakanj – Bilješevo, federalni premijer Nermin Nikšić je podsjetio kako je tokom realizacije ovog projekta bilo poteškoća, jer su radovi prekidani zbog nesolventnosti prethodnih izvođača slovenske firme SCT i Primorja. Ipak, Autoceste FBiH su uspjele naplatiti garancije od 23 miliona KM od tih kompanija i namiriti dugovanja prema domaćim kompanijama koje su angažovane kao podizvođači.

Konačno, 2010. radovi su dodijeljeni firmama Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg. Ukupna vrijednost investicije je iznosila preko 100 miliona KM, a radovi su finansirani iz kredita Evropske investicijske banke. Najveći dio radova, oko 85 posto, zvršen je tokom posljednjih 15 mjeseci.

Danas je nastavljen rad i na izgradnji tunela Vijenac, poddionice Bilješevo – Gorica, u dužini oko tri kilometra. Vrijednost ovog ugovora je 18 miliona eura, a rok za završetak radova je mart 2013. godine.

(VisokoIN/Anadolija)