Putin pisao i BiH: Zatvorit ćemo ventile ako Ukrajina ne plati račune!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vladimir Putin, predsjednik Rusije uputio je pismo liderima evropskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u kojem prijeti da će ta država biti primorana da prekine isporuku plina zbog toga što Ukrajina ne plaća račune, javlja ugledni list Financial Times, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Da je pismo stiglo potvrđeno je za NAP i iz izvora u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Putin je pismo poslao na adrese svih država u koje se isporučuje ruski plin putem Ukrajine, i to kako navodi list, u Moldaviji, Rumuniji, Turskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, BiH, Grčkoj, Srbiji, Bugarskoj, Austriji i Italiji, prenosi NAP.

Putinovo pismo se smatra otvorenom prijetnjom i pritiskom na Evropu zbog ukrajinske krize, a koja najavljuje novu gasnu krizu i energetski rat. Rusija je već u posljednjih nekoliko dana udvostručila cijenu za isporučeni gas Ukrajini, a od ranije postoji spor o navodnim dugovanjima. Putin se kao predsjednik države koja je vlasnik “Gazproma” izvoznika ovog energenta obratio direktno liderima i zaprijetio potpunom obustavom.

Ranije je agencija Patria izvijestila o studiji Oxforda koja je potvrdila da bi u ovakvom scenariju nateže prošle BiH i Srbija koje nemaju alternativni izvor plina.

(VisokoIN/NAP)

Više vijesti