Radikalna odluka: Jedna od najvećih banaka u BiH više ne postoji na Facebooku i društvenim mrežama

Šef UniCredita Jean Pierre Mustier još je u avgustu prošle godine naredio djelatnicima da prekinu sve veze banke s Facebookom nakon skandala s Cambridge Analyticom, kada se doznalo da su privatni podaci miliona korisnika iskorištavani u svrhe personaliziranih političkih marketinških kampanja

UniCredit banka donijela je prije mjesec dana odluku da se povlači sa društvenih mreža na nivou cijele grupacije. Tako se ova odluka i na banku u Bosni i Hercegovini koja je obavijest o tome plasirala i putem svog Facebook profila.

U obrazloženju se navodi sljedeće:

“Dragi fanovi, Želimo Vas obavijestiti da nastavljamo raditi na unapređenju vlastitih kanala kako bismo s Vama imali još kvalitetniju komunikaciju. Zbog predanosti ovom cilju, UniCredit grupacija je najavila potpuno povlačenje s Facebooka, Messengera i Instagrama od 1.6.2019. godine. UniCredit Bank Bosna i Hercegovina više neće biti prisutna na Facebooku i Messengeru od navedenog datuma.”

Pojašnjenja radi podsjećamo da je šef UniCredita Jean Pierre Mustier još je u avgustu prošle godine naredio djelatnicima da prekinu sve veze banke s Facebookom nakon skandala s Cambridge Analyticom, kada se doznalo da su privatni podaci miliona korisnika iskorištavani u svrhe personaliziranih političkih marketinških kampanja.

– Facebook se ne ponaša etično. Nećemo ga koristiti dok se ne budu primjereno etično ponašali – rekao je tada Mustier.

Međutim, klijenti nisu s radošću dočekali ovu vijest i prilično su zatečeni, pa su na FB stranici Unicredit banke BiH odmah osvanula pitanja: Pa kako ćete onda komunicirati sa klijentima?!

– Treba raditi na poboljšanju komunikacije. Nije mi baš najjasnije kako ćete poboljšati komunikaciju tako što ćete se ukinuti s FB-a, MSN-a i Instagrama?! – stoji u jednom od komentara klijenata.