da block

Radikalne promjene najveće društvene mreže

da block

Najveća društvena mreža Facebook objavila je novi dizajn svoje početne stranice – News Feeda, koji ima za cilj eliminiranje prenatrpanosti informacijama, te unificiranje izgleda za sve platforme.

Inspiracija za redizajn povučena je od izgleda sa mobilnih verzija za tablet računare i pametne telefone, a korisnici će imati i veću kontrolu nad onim što se pojavljuje na News Feedu.

“News Feed jedna je od najvažnijih stvari koje smo napravili”, rekao je suosnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg, te usporedio News feed sa „veoma personaliziranim novinama“ koje „zaslužuju bolje prikazivanje, a ne samo u formi teksta“.

„Mijenja se način na koji dijelimo informacije, stoga se i News Feed mora promijeniti“, dodao je on.

Više kontrole

U novom izgledu korisnici će imati veću kontrolu nad informacijama koje im se pojavljuju, te će moći birati različite tipove informacija za prikazivanje.

Također, postavljena je i opcija hronološkog prikazivanja informacija, za sve one koji nisu bili zadovoljni načinom na koji Facebook filtrira „bitne“ od „nebitnih“ informacija.

Novi dizajn je inspiriran izgledom na mobilnim uređajima. Svakodnevno raste broj korisnika koji Facebooku pristupaju putem različitih mobilnih aparata, zbog čega se pojavila potreba za unificiranjem izgleda.

(VisokoIN)