da block

Radnici KTK Visoko obustavili proteste ispred zgrade Vlade FBiH

da block

Radnici Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) iz Visokog, koji su danas ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu tražili svoja prava, razišli su se nakon što im se obratio ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj i saslušao njihove probleme.

Trhulj je radnicima detaljno ponovio rezultate današnjeg sastanka s predstavnicima njihovog štrajkačkog odbora, među kojima su potreba za promjenom uprave KTK-a Visoko, obećanje da će se lično na sljedećoj sjednici Federalne vlade zalagati za iznalaženje rješenja za uvezivanje staža za 32 radnika i za privatizaciju dviju tehničko-tehnološih cjelina tog preduzeća, a čime bi bila osigurana sredstva za izmirenje ostalih obaveza prema radnicima.

On je od radnika tražio da mu predlože “čestitog” kandidata za direktora KTK-a Visoko, jer, kako tvrdi, niko kome je bilo nuđeno to mjesto nije bio zainteresovan da se hvata ukoštac s problemima tog preduzeća.

Trhulj je pohvalio rad Nadzornog odbora KTK-a Visoko, ističući da je problem u opstrukcijama Uprave koja ne provodi odluke tog tijela.

Nakon njegovog obraćanja, radnici su iznijeli svoje probleme, poput privatnih firmi koje koriste poslovne prostore KTK-a Visoko za minornu kiriju, otuđivanja radnih mašina i životarenja na rubu egzistencije, na šta je ministar Trhulj odgovorio s “dajte mi jednog čestitog čovjeka i za 15 dana ćemo to dovesti u red”.
13:23 – Radnici KTK Visoko i nakon razgovora s ministrom Trhuljem nastavljaju proteste
Federalni minstar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj obećao je da će uprava i nadzorni odbor Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) iz Visokog biti smijenjeni i da će od ponedjeljka pristupiti traženju novog menadžmenta – izjavio je danas nakon sastanka s ministrom predsjednik Štrajkačkog odbora radnika KTK Visoko Eniz Babić.
On je dodao da je ministar Trhilj, također, rekao da će na sljedećoj sjednici Federalne vlade inicirati iznalaženje rješenja za uvezivanje staža za 32 radnika KTK Visoko.

“Predočili smo mu planove za privatizaciju dvije tehničko-tehnološke cjeline KTK Visoko i imena investitora koja su zainteresirani, što je ministar Trhulj pozdravio i kazao da će se zalagati da privatizacija bude uspješno realizirana kako bi mogle biti izmirene ostale obaveze prema radnicima ovog preduzeća” – naglasio je Babić.

Predstavnici Štrajkačkog odbora su saopćili radnicima rezultate sastanka u Vladi Federacije, koji radnike, njih oko 250, nisu u potpunosti zadovoljili i oni nastavljaju proteste ispred zgrade Vlade.

Ministar Trhulju trebao bi se obratiti radnicima za sat vremena.

12:21 – Mirni protesti radnika KTK Visoko

Oko 250 radnika Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) iz Visokog okupilo se oko 10 sati na mirni protest ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Primit će ih ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhuljh, izjavio je novinarima predsjednik štrajkačkog odbora Eniz Babić.

On je također kazao da su radnici KTK-a u štrajku.

“Osnovni zahtjevi protestnika su smjena upravnog odobra, nadzornog odbora i odgovornost prošlih upravnih i nadzornih odbora, skupštine i resornog ministarstva” – rekao je novinarima Babić.

Radnici također traže uvezivanje staža (radnička potraživanja) te provedbu odluke Vlade FBiH koja se odnosi na reorganizaciju privatizacije.

Eniz Babić je novinarima kazao da u KTK Visoko od 570 zaposlenih trenutno radi stotinjak i to na poslovima koji se ne odnose na proizvodnju.

(VisokoIN/Fena)