Radnici u Nišu zbog osam neisplaćenih plata štrajkuju na groblju

Zbog plate koja kasni osam mjeseci, šezdesetoro radnika niškog Javnog komunalnog preduzeća “Gorica” koje je iz protesta noć provelo na groblju među spomenicima, odlučilo je da i večeras ostane na svom “radnom mjestu” i tako sve dok ne budu isplaćeni.

“Ovo groblje je od sinoć naš dom jer smo mi već mjesecima živi zakopani, jer naše porodice umiru od gladi. Posao i dalje obavljamo i završavamo ali i večeras ostajemo ovdje da spavamo. Mjesecima smo gladni, ostavljeni smo na cjedilu, i niko nije došao da nas vidi i da nam kaže šta će biti sa nama, pa čak ni direktor”, rekao je za Ivica Stevanović, jedan od radnika.

Iako bez hrane i nehumanim uslovima, ovi radnici ostaju istrajni u svojoj borbi za najosnovnija ljudska prava.

“Sinoć smo od sindikata dobili po jednu konzervu hrane i oko 20 hljebova i to je sve, za danas nemamo ništa. Ipak, mi ostajemo ovdje, ponijeli smo lijekove za smirenje i za pritisak, para nemamo, čak ni djetetu za užinu za u školu nisam mogao da dam. Mi ne tražimo tuđe, tražimo samo ono što smo zaradili, a politika nas ne zanima. Dok možemo da radimo, radit ćemo. Više od 60 radnika ostaju ovde do daljnjeg”, istakao je Goran Mitrović, radnik JKP “Gorica”.

On objašnjava da jedna sahrana na niškom groblju košta oko 50.000 do 60.000 dinara (500 eura) a da ih bude oko šest dnevno u prosjeku i da radnicima s toga nije jasno kako je moguće da para za njihove plate nema.

“Mi smo imali februara 2016 godine priliv novca u JKP “Gorici” 17 miliona dinara na mjesečnom nivou. Koliko je tek na godišnjem nivou i gdje su te pare kada nama plate nisu isplaćene” pita se Mitrović.

Radnici kažu da već više od godinu dana slušaju da će problem biti riješen, a platu nisu primili od avgusta mjeseca prošle godine, karticu za prijevoz punih godinu dana.

Oni radnici koji su tužili preduzeće nisu dobili ni dinara jer, kako kažu, “nismo lojalni”, a oni koji nisu tužili dobili su socijalnu pomoć po 45 hiljada dinara. Oni su noć proveli pored spomenika i tek iskopanih raka dok su danas nastavili uobičajeno da rade svoj posao i na taj način pokazali lojalnost firmi, ali ne i menadžmentu za koji smatraju da ih je doveo u položaj u kojem se trenutno nalaze.

Direktor “Gorice” Igor Jovanović rekao je za Anadolu Agency da se nada da će problem u skorije vrijeme biti rješen. Iako radnici tvrde da ih direktor nije ni kontaktirao, on kaže da je u kontaktu sa njima i da radi na rješavanju ovog problema.

“Poštujem pravo svakog radnika na bilo kakav vid protesta koji je u skladu sa zakonom. Ako radnici misli da je najveći problem u menadžmentu onda bi osnivači trebalo da promjene menadžmentski kadar”, kazao je Jovanović.

Jovanović tvrdi i da je preduzeo sve korake i da je sada sve u rukama Grada. “Iz gradske uprave dobio sam uvjerenje da će oni formalno i pravno sprovesti inicijativu i da ćemo kao krajnji cilj imati trajno rešenje ovog problema“, rekao je Jovanić. Grad je probleme ovog preduzeća pokušao da reši reorganizacijom ali i pored milionske pomoći koju su dobili radnicima zaostale plate i danas nisu isplaćene.