-4.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

Radnici u trgovini: ‘I grob, i rob! Šta nam još spremate?

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) organizira prvomajski marš koji će biti održan u subotu, 1. maja u Sarajevu, na Međunarodni dan rada. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš će biti organiziran kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima.

Cilj marša, čiji je ovogodišnji slogan „I grob, i rob! Šta nam još spremate?“, je skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u ovom sektoru. Protestnim maršom STBIH želi još jednom podsjetiti na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da radnice i radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike kao i da njihovi uslovi rada budu definisani Kolektivnim ugovorom.

Okupljanje učesnika na platou ispred Željezničke stanice u Sarajevu planirano je u 11,30 do 12,00 sati, kaon čega kreće polazak kolone ulicom Put života prema TC Mercator u Ložioničkoj ulici te kretanje kolone ulicom Zmaja od Bosne prema centru grada. Kratko zadržavanje kolone pred tržnim centrima Alta i Sarajevo City Centar. Nastavak kretanja kolone prema TC BBI uz kratko zadržavanje. Tokom vožnje STBIH će puštati poruke i zahtjeve koji će biti upućeni prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti te prema socijalnim partnerima.

Protestni marš se završava u Velikom parku u Sarajevu gdje je predviđeno da se predstavnici STBIH i aktivisti, koji žele dati podršku radnicima u ovom sektoru, obrate prisutnim građanima i medijima.

Unesite komentar