Radnici ŽGP-a održali štrajk upozorenja: Tužit ćemo Vladu ZDK i menadžment firme

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Radnici zeničkog ŽGP-a, nakon neuspjelih sastanaka proteklih dana s resornim ministrom smijenjene Vlade Zeničko-dobojskog kantona Edinom Terzićem (SDP) i v. d. direktora firme Kemalom Hasanovićem, održali su jučer ujutro i dvosatni štrajk upozorenja u kamenolomu „Široke stijene“.

Nelegalni ugovor

– Danas (jučer, op. a.) nema nikoga od predstavnika vlasti, ni našeg menadžmenta, što znači da smo prinuđeni i da stupimo u generalni štrajk – kaže predsjednik Sindikata Zlatko Milošević.

On dodaje da bi u generalni štrajk mogli za desetak dana, ali će tačan termin odrediti na sastanku Sindikata.

– Vidite i sami da nema brda, da je kamen eksploatisan, ali novca za plaće nas, preostalog tek 31 zaposlenog u ŽGP-u nema. Naši radnici više ne rade u kamenolomu, jer je većinski vlasnik „JATA Group“ doveo svoje radnike – ističe Milošević.

Menadžment ŽGP-a, pojašnjava, iznajmljuje mehanizaciju na lizing i bez naknade „JATA Groupu“. Procjene su da je samo prošle godine eksploatirano oko 500.000 tona krečnjaka, koji JATA prodaje i njima, kao svakom drugom kupcu, iako je kamenolom ŽGP-ov.

– Nama knjiže račune za eksploziv, struju, prijevoz… A mi smo sagradili ovaj most, trafostanicu, svu infrastrukturu… Tako je i s asfaltnom bazom „Šljivik“, koja ima kapacitet 200 tona na sat. Sve fakture idu „JATA Groupu“, a troškovi ŽGP-u. Zato ćemo predati tužbu FUP-u i Tužilaštvu ZDK protiv menadžmenta i NO firme, a i Vlade ZDK, jer svi su učestvovali u nelegalnom potpisivanju ugovora o saradnji sa „JATA Groupom“ – kaže Milošević.

Blokirani računi

On ističe da će insistirati da bude ispitana zakonitost poslovanja firme, koja odavno radi s blokiranim računima, a „JATA Groupu“, navodno, duguje 2,5 miliona KM.

– Neka se utvrdi kako je taj dug nastao te kako su i zašto prodali 700.000 KM ratnih obveznica za kredit – poručuje Milošević.

JATA pojeo zlatnu koku

Zbog loših ugovora o poslovnoj saradnji sa „JATA Groupom“ radnicima nisu isplaćene plaće za osam i po mjeseci, a i državi doprinosi od marta 2012. Duguju im se i topli obroci i regresi od 2009., a od ove godine dobivaju minimalac od 360 KM.

– Ako JATA ne može poslovati pozitivno, neka proda ŽGP nekome ko može, jer ovo je zlatna koka. Većinski vlasnik nije pronašao nijedan posao za ŽGP. Oko 1,2 miliona KM godišnje nam plaća „ArcelorMittal“ za odvoz troske, koju vozimo pet godina. Samo bismo od toga mogli zaraditi plaće – ističe zamjenik predsjednika Sindikata Ramo Šabanović.

(VisokoIN/Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.