da block

Radončić: Keljmendiju je mjesto u zatvoru

da block

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić najavio je da će institucije BiH u najkraćem roku zatražiti od kosovskih vlasti izručenje Nasera Keljmendija našoj zemlji, uprkos činjenici da kosovski zakon ne dozvoljava da se građani Kosova ne isporučuju drugim zemljama.

“Naše tužilaštvo ima najviše argumenata protiv Keljmendija i vjerujem da će on u BiH imati objektivno suđenje. Bh. institucije u najkraćem roku uputiti zahtjev kosovskim vlastima za njegovo izručenje i bit ćemo uporni u našim nastojanjima da mu se ovdje sudi”, rekao je Radončić u razgovoru za Al Jazeeru Balkans.

Ministar sigurnosti BiH je tokom razgovora također postavio pitanje zašto Keljmendi nije uhapšen prije šest mjeseci, dok je još bio u BiH, tako da sada ne bi bilo problema sa njegovim izručenjem našoj zemlji.

“Ministarstvo sigurnosti je držala jedna stranka koja je dopustila da Keljmendi mirno odšeta iz ove zemlje. Da sam ja tada bio ministar, to ne bih dopustio”, istakao je Radončić.

On je na početku razgovora kazao da je “Keljmendi sada u zatvoru, gdje mu je i mjesto”, kao i da su bh. vlasti veoma zahvalne kosovskoj policiji koja ga je sinoć privela. Keljmendija se, podsjetimo, tereti za bespravnu gradnju, te za poslove sa drogom. “Njegovo je hapšenje rezultat upornog višemjesečnog rada sigurnosnih službi i Tužilaštva BiH, kao i Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) koja ga je locirala”, rekao je Radončić.

On je na upit da se njegovo ime nalazi na Interpolovom i SIPA-inom popisu Keljmendijevih bliskih saradnika, negirao da je prijatelj sa Keljmendijem, kazavši da u tom slučaju ne bi radio u prilog tome da bude uhapšen.

“Keljmendi je prije 7-8 godina kupio jednu-dvije nekretnine od Avaza, i to u vrijeme dok nije bio kontroverzan. To je jedini poslovni odnos koji je Avaz imao sa njim, a sve ostalo je utemeljeno na zloupotrebama i političkim manipulacijama. Inače, u vezi sa pričom o Keljmendiju već godinama su se širile razne dezinformacije”, naveo je Radončić.

Također, govoreći o nedavnom hapšenju predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Radončić je negirao da je to učinjeno jer je bio smetnja formiranju nove vlasti u Federaciji BiH, kazavši da su to budalaste spekulacije.

(VisokoIN/Klix)