Radončić: Neću dozvoliti da se u Sarajevu napravi novi kamp za 3.000 migranata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je danas na Sarajevskom aerodromu da će u četvrtak na sjednici Vijeća ministara BiH najvjerovatnije biti razgovora o eventualnom otvaranju granica.

Na pitanje novinara šta je s bh. građanima koji rade na kruzerima, Radončić je kazao da sve kontakte drži Ministarstvo vansjkih poslova preko svog tima koji radi 24 sata.

– Ljudi na kruzerima kada je u pitanju naša regija doživljavaju istu sudbinu, da mnoge velike zemlje ne žele da ih prime na svoju teritoriju, oni praktično plutaju. Znam da naše Ministarstvo vanjskih poslova pokušava na sve načine da ih dovede BiH – dodao je Radončić, prenosi Avaz.

Na upit o eventualnom otvaranju granica BiH, Radončić je podsjetio da se zatvaranje koordiniralo s regionom odnosno susjednim zemljama.

– Mislim da ćemo u četvrtak najvjerovatnije na Vijeću ministara razgovarati i na tu temu. Nama je jako važno da se granice relaksiraju zbog ulaska biznisa, privrednika, industrijalaca koji to očekuju nekoliko mjeseci, ali je također važno da Vijeće ministara to uskladi sa zahtjevima medicinske struke. Čini mi se da smo tu veoma blizu da uradimo ono što su uradile naše susjedne države, da se granice oslobode za ljude koji iz poslovnih razloga žele da uđu u BiH – rekao je Radončić.

Kada je riječ o migrantima, te najave da nam slijedi drugi val dolazaka Radončić je rekao da treba očekivati migrante iz Grčke.

– Tamo ih je stotinjak hiljada i oni će krenuti prema Hrvatskoj preko BiH. Znate i sami da tu imamo različita mišljenja. Ono što ja zagovaram je vrlo energičan pristup, njihovo obeshrabrivanje, zaustavljanje i legalno deportovanje. Neki drugi misle da treba da šutimo, da pravimo nove kampove. Ja neću dozvoliti da se u Sarajevu napravi novi kamp za 3.000 ljudi, već imamo 3.000 ilegalnih migranata. Cijela Srbija ima 6.000 migranata koje hoće da prihvati. Ne možemo dozvoliti da nam desetak hiljada ili 30.000 dođe na prostor gdje samo žive Bošnjaci. l zašto neko ne ubjeđuje gospodina Dodika ili Čovića da moraju da prime migrante, nego samo Radončića i prostor gdje žive Bošnjaci. Ja na to neću pristati. Potpuno čista pozicija – rekao je.

Dodao je da smatra da je ključ regionalna saradnja.

– Ključ je u Briselu. Ne mogu migranti ući na granicu Grčke i izaći, a da nam EU drži lekcije kako da se ponašamo prema njima, oni ih puste. Migranti su globalni problem. Nećemo dozvoliti da BiH bude plato za migrante, gdje će određene zemlje preko humanitarnih organizacija vršiti izbor najkvalitetnijih kadrova, zidara, tesara, ilegalno ih uvoditi u zemlje, a onaj najgori dio populacije ostavljati BiH. Migranti ostaju godinama, a ne mjesec ili dva. To je ogromna sigurnosna prijetnja, ne samo za BiH već i za EU – dodao je Radončić.TOP VIJESTI

Više vijesti