Radončić spriječio pokušaj HDZBiH da Klub bošnjaka ostane bez glasa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Fahrudin Radončić (SBB), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pozvao se danas na sjednici Doma naroda PSBiH na Poslovnik tog doma, tražeći da se ispoštuje odredba člana 23. tog poslovnika.

– U tom smislu, ja se pozivam na Poslovnik, član 23. stav 1 alineja j., da predsjedavajući Doma stvara pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti delegata u Domu, u okviru nadležnosti Doma. S obzirom na da svako od nas praktično predstavlja 20 posto svog nacionalnog, odnosno narodnog kapaciteta, molim vas da vodite računa o tome – kazao je Radončić.

Naime, u tom članu je precizirano da je predsjedavajući Doma dužan omogućiti pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti delegata u okviru nadležnosti Doma. Radončić je pojasnio da u 14 sati ima obavezu pred Sudom BiH i da će morati napustiti sjednicu. Istovremeno, on je zahtijevao da sjednica bude nastavljena sutra ili neki drugi dan.

Kolegij Doma prihvatio je Radončićev zahtjev, te je najavljeno da će Dom naroda zasjedanje nastaviti sutra. Inače, da se Radončić nije pozvao na Poslovnik, Dom bi nastavio s radom i izjašnjenjem o veoma bitnim zakonima, i to bez njegovog prisustva, čime bi Radončić bio uskraćen da obavi svoju dužnost glasanja i učešća u odlučivanju u ime Kluba bošnjačkog naroda.

Među tim zakonima je Izborni zakon BiH, čiji predlagači su SBB, SDP i DF.

Također, na ovaj način, Radončić je spriječio očigledan pokušaj HDZ-a BiH, koji je na sve moguće načine pokušavao što više prolongirati početak rasprave o izmjenama Izbornog zakona, a sve s ciljem da prije 14 sati, kada Radončić mora u Sud BiH, ne dođe do glasanja o izmjenama Izbornog zakona. Tako je, primjerice, sjednica zbog nedolaska delegata Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a BiH kasnila oko pola sata, a tražena je i pauza u zasjedanju.

Time je HDZBiH pokušao učiniti da ove izmjene, kojima se traži elektronsko brojanje glasova na izborima u BiH i uvođenje tehnologija koje će dovesti do transparentnijeg izbornog procesa, odnosno sprečavanja izbornih krađa, ostanu bez Radončićeve podrške i njegovog presudnog glasa. No, pozivanjem na Poslovnik i na to da se ispoštuju njegova delegatska prava i mogućnost da doprinese interesima Kluba bošnjačkog naroda, Radončić je očigledno osujetio takve pokušaje.

Inače, Radončić je prošle sedmice od Suda BiH tražio da prolongira današnje ročište u Sudu BiH, upravo zbog važnosti današnje sjednice Doma naroda PSBiH, no Sud je ipak odlučio zakazati ročište danas u 14 sati.

Više vijesti