da block

Radončić: Zbog SDA Bošnjaci su danas pocijepani!

da block

– Zahvaljujući SDA, koja je u BiH dovela vehabije i koja stoji iza zloglasne jedinice “Ševe”, bošnjački narod je danas pocijepan, BiH je zemlja neriješenih političkih ubistava i jedina u regionu koja nije riješila problem državne mafije, rekao je, između ostalog, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić gostujući na RTRS-u u emisiji “Intervju”.

Činjenica je, kazao je Radončić, da je SDA jedina stranka u Evropi koja ima “Savjet za bezbjednost” u kojem sjede tri-četiri čovjeka koji su na američkoj crnoj listi i čija je ratna uloga, blago rečeno, kontroverzna.

– Postoji ozbiljan strah od paravojnih ostataka bošnjačke državne mafije i mi moramo da građane oslobodimo tog straha, kazao je Radončić.

Radončić se tokom intervjua osvrnuo i na nedavno svjedočenje Edina Garaplije pred Haškim tribunalom, gdje je otvoreno govorio o zločinima koje su “Ševe” počinile tokom rata.

– Otkad sam došao na mjesto ministra sigurnosti, u BiH počelo se sve glasnije pričati o bošnjačkoj državnoj mafiji, političkim ubistvima te zloglasnoj jedinici “Ševe”. Reakcija javnosti na Garaplijino svjedočenje to najbolje pokazuje. Prvi put sada Bošnjaci govore o tim zločinima – istakao je Radončić, naglašavajući da je cilj Saveza za bolju budućnost da se svi zločini kazne.

– Neću zataškavati kriminal bošnjačke državne mafije, kako su radili moji prethodnici – naglasio je Radončić.

Nedavni slučaj smrti akademika Sulejmana Redžića bio je, također, jedna od tema ovog izuzetno zanimljivog i otvorenog intervjua.

Porodica smrtno stradalog Redžića ne vjeruje u zvaničnu verziju smrti. I ministar Radončić je ukazao na neke nelogičnosti prilikom istrage.

– Verzija smrti porodice Redžića ne podudara se sa zvaničnom. Mnogo se stvari ne poklapa. Od toga da tijelo nije pronađeno nekoliko dana, pa do toga da se morate zapitati šta akademik u salonskim cipelama radi usred šume. Redžićeva porodica se obratila direktno meni, preskočivši ostale državne instance. To govori da se Bošnjaci i dalje boje. I dalje postoji strah od bošnjačke državne mafije – napomenuo je Radončić, dodajući kako je akademik Redžić bio jedan od vještaka u istrazi ubistva Nedžada Ugljena.

Ministar Radončić se tokom intervjua dotakao i vehabizma, ali i puno šireg problema kao što je terorizam.

– Problem vehabija, koji su u BiH došli zahvaljujući Bakiru Izetbegoviću, najgori je po Bošnjake. BiH je od 1995. pretrpjela tri teroristička napada. U prvom napadu u Bugojnu poginuo je policajac, drugi se desio u Vitezu, a treći u Sarajevu kada je napadnuta Američka ambasada u BiH. Problem terorizma mnogo je širi od problema vehabizma. Opet ponavljam da je vehabizam najgori po Bošnjake i za njihovo ponašanje odgovorna je SDA, koja ih je dovela, kao i Islamska zajednica BiH.

Glavno političko pitanje u BiH trenutno je provedba presude iz Strazbura u predmetu “Sejdić-Finci”. Radončić, kao jedan od lidera stranke šestorke, tvrdi da najveći problem u njegovom rješavanju leži u bošnjačko-hrvatskim odnosima.

– Ne smijemo dozvoliti, kao u slučaju Komšića, da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima. Ne smijemo majorizirati Hrvate i Bošnjaci to počinju shvatati. Također, elektorski način glasanja, koji je jedan od prijedloga, prihvatljiv je i ima prolaznu ocjenu – zaključio je Radončić.

(VisokoIN)