RAK-u naloženo da intenzivira praćenje programa javnih RTV servisa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) usvojilo je na današnjoj sjednici Izvještaj o radu Agencije za prva tri mjeseca ove godine te Pravilo o izmjeni Pravila 68/2013 o obavljanju djelatnosti davaoca fiksnih javnih telefonskih usluga.

Vodeći se praksama regulatora u okruženju i Evropskoj uniji, usvojena izmjena ovog pravila odnosi se na definiciju usluge “nomadska telefonija” date u članu 29. i preduzima se u cilju usklađivanja s potrebama razvoja elektronskih komunikacija i pojavom novih usluga na tržištima.

Vijeće je razmatralo Informaciju o monitoringu informativnog programa javnih RTV servisa, te naložilo RAK-u da, u okviru nadležnosti, intenzivira aktivnosti na praćenju informativnih programa svih bh. javnih RTV servisa, kako bi se osiguralo da građani Bosne i Hercegovine imaju pristup sadržajima koji su izbalansirani i nepristrasni.

Pored toga, Vijeće je razmatralo i Informaciju o aktivnostima na uvođenju IP (Internet protocol) interkonekcije na tržište telekomunikacija u BiH.

Prelazak s tradicionalnih na IP tehnologije je zahtjevan zadatak, kojeg dodatno otežava činjenica da se sve postojeće veze koje funkcioniraju na staroj opremi moraju održati, dok se ne uspostave veze koje funkcioniraju na novoj opremi.

Prema procjenama tradicionalnih operatora, završetak tehnološke tranzicije, što podrazumijeva da su svi krajnji korisnici na IP priključcima, se ne očekuje prije kraja 2020. godine, a moguća su prolongiranja i do 2022. godine.

U narednim koracima RAK će razmotriti tehničke detalje, cijene interkonekcijskih usluga, te korekcije prijedloga RIP (referentne interkonekcijske ponude) dokumenata, davanje saglasnosti i javna objava RIP dokumenata, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.