Ramić i Šljivo priznali krijumčarenje oružja u Švedsku

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U predmetu „Benelux“, dvojica optuženih za krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZ- a BiH, priznali su krivicu i sa tužiocem iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, u prisustvu svojih advokata, potpisali sporazum o priznanju krivice.

Krivicu su priznali optuženi Adis Ramić, rođen 10. januara 1979. godine u Visokom, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanin BiH, i Amar Šljivo, rođen 8. janaura 1975. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH. Optuženi su priznali krivicu da su, Adis Ramić kao organizator grupe ljudi, a kao pripadnik Šljivo Amar, posredovali u međunarodnom prometu oružja bez dozvole propisane zakonom BiH.

Oni su optuženi da su iz BiH prema Kraljevini Švedskoj pokušali prokrijumčariti nezakonito nabavljenu i konstruisanu eksplozivnu napravu, namijenjenu izvršenju teškog krivičnog djela na području Švedske.

Efikasnom akcijom Tužilaštva BiH i SIPA-e, u saradnji sa partnerskim agencijama iz inostranstva, optuženi su otkriveni i spriječeni u krijumčarenju eksplozivne naprave.

U skladu sa njihovim ulogama u počinjenom krivičnom djelu, nakon priznanja krivice, predložene su kazne i to Amaru Šljivi kazna zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine, i Adisu Ramiću kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine.

Potpisivanjem sporazuma osumnjičeni potvrđuju da izjavu o priznanju krivice daju dobrovoljno, svjesno i sa potpunim razumijevanjem pravnih posljedica.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH. Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.

(Avaz)TOP VIJESTI

Više vijesti