Raspisana potjernica: Pedofil iz Bugojna i dalje na slobodi

Fikret Osmančević (35), pedofil iz Bugojna, koji je presudom banjalučkog Okružnog suda osuđen na 11 godina zatvora zbog spolnog nasilja nad dvoje malodobne djece od pet i tri godine, još nije uhapšen.

KPZ Zenica

Osmančević, koji se branio sa slobode, trebao je već odavno biti na izdržavanju kazne zatvora u KPZ-u Zenica. Međutim, kako se nije javio na izdržavanje kazne, Općinski sud u Bugojnu, nakon pisanja “Avaza” o ovom slučaju, 18. januara ove godine izdao je naredbu za raspisivanje potjernice. Prema nepotvrđenim informacijama, 36-godišnjak se, navodno, krije u Republici Hrvatskoj.

On je i ranije osuđivan, i to u Kaliforniji, zbog silovanja, odnosno seksualnog penetriranja stranim predmetom, nakon čega je deportiran iz Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Mjere zabrane

Nakon povratka iz SAD boravio je u Banjoj Luci, u kući Nasihe H., gdje je ona sa suprugom, kćerkom i unucima došla na odmor. Porodica nije znala za presudu iz Kalifornije, a da je njene unuke zlostavljao, Nasiha H. saznala je nakon što je Osmančević napustio njihovu kuću i otišao u Grčku. Tek tada su im djeca ispričala šta se dešavalo. Obavijestili su policiju, a Osmančević je deportovan iz Grčke.

Iako je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog monstruoznog krivičnog djela koje je počinio, banjalučko Okružno tužilaštvo nije zatražilo Osmančevićevo pritvaranje. Banjalučki Okružni sud mu je nakon presude izrekao samo mjere zabrane napuštanja boravišta, zabranu prelaska državne granice BiH i privremeno mu je oduzet pasoš.

(VisokoIN/Avaz)