Rasprava o Mehmedoviću pod posebnim uvjetima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH u proširenom sastavu odlučio je da na današnjoj sjednici razmatra još samo izvještaj parlamentarne Istražne komisije u slučaju poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića.

Na sjednici Predstavničkog doma održanoj 5. novembra odlučeno je da rasprava o izvještaju o radu Istražne komisije ovog doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih organa BiH u slučaju privođenja i zadržavanja Mehmedovića bude održana na kraju naredne sjednice,odnosno danas,bez prisustva javnosti.

Prije rasprave svi prisutni morali su napustiti salu, kako bi bila izvršena temeljita kontrola sale od strane pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije, jer kako je ranije saopćeno informacija dobivena od Agencije za istrage i zaštitu BiH (BiH) u vezi sa slučajem “Mehmedović” nosi stepen tajnosti, te se stoga moraju osigurati uslovi za zaštitu tajnosti podataka.

Mehmedović, ratni načelnik tešanjske policije, uhapšen je 19. jula u akciji SIPA-e kodnog imena “Ozren” zbog dovođenja u vezu sa ratnim zločinima u Tešnju 1992. godine, a potom je pušten na slobodu.

Nakon rasprave o Mehmedoviću, poslanici će obaviti glasanje o toj i još osam tačaka dnevnog reda o kojima su danas raspravljali. O ostalim tačkama među kojima se 72 odnose na revizorske izvještaje o finansijskom poslovanju državnih institucija, te o izvršenju budžeta za prošlu godinu, Predstavnički dom raspravljat će 5. decembra.

Podsjećamo, današnja sjednica ima 90 tačaka dnevnog reda, od kojih se 72 odnose na revizorske izvještaje o finansijskom poslovanju državnih institucija, te o izvršenju budžeta za prošlu godinu. Poslanici su jutros od 10 sati, razmotrili tek 8 tačaka.

Ismeta Dervoz, zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB), u Predstavničkom domu PSBiH, zatražila je, prije pauze, u ime Kluba poslanika SBB-a od Denisa Bećirovića (SDP), predsjedavajućeg tog Doma, da poslaničke diskusije usmjeri na dnevni red današnje sjendice, ili da ukoliko ne može uvesti reda u sali da prekine sjednicu.

Iako je sjednica počela jutros u 10 sati, poslanici su tek na osmoj.

Većina vremena danas je potrošena na prepucavanje poslanika SDS-a i SNSD-a, koji su svaku mogućnost istupanja koristili za međusobne optužbe i uvrede, koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka s dnevnim redom sjednice.

Sjednica je prekinuta nakon što se na dnevnom redu našao Prijedlog zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH. Poslanici SDS-a i SNSD-a, u međusobnim optužbama i svađama „vratili“ na lokalne prošlogodišnje izbore i otvorili raspravu u situaciji u Prnjavoru, što je očigledno bila „kap koja je prelila čašu“, kod poslanika SBB-a.

(VisokoIN/Avaz)

Više vijesti