Rat za kontrolu nad internetom se zahuktava

Dok se rat za kontrolu nad internetom zahuktava, hakerska gerila na raznorazne načine pokušava da izgradi paralelni internet, koji vlade neće moći da cenzurišu, filtriraju, niti blokiraju .

Za sada je bojno polje postojeća internet mreža, bilo da je riječ o simboličnim akcijama, kao što je “Sopa blockout day”, kada je, 18. januara, jedan dio američke mreže osvanuo u potpunom crnilu ili su to žešći ciljani napadi grupe “Anonymous”, prenosi francuski list “Liberation”.

“Što vlade više pokušavaju da regulišu internet, to će ljudi više nastojati da izgrade mrežu koju će biti nemoguće cenzurisati, filtrirati ili blokirati”, upozorava Jeff Moss, osnivač hakerskog udruženja “Def con”, čije riječi navodi časopis Vanity fair.

Suosnivač tog udruženja Isaac Wilder došao je iz Kansas Cityja da pruži podršku učesnicima akcije “Okupirajmo Wall Street” u Britaniji i postavio je svoje “tornjeve slobode” u parku na Manhattanu.

Te konstrukcije, nalik na male tornjeve, koje sadrže modem, ruter i radio, omogućile su demonstrantima u Los Angelesu, Austinu i New Yorku da direktno komuniciraju jedni sa drugima koristeći “piratski internet radio”.

S druge strane Atlantika, sajt koji distribuira “torente”, “Pirat Bay”, “na nišanu” švedskih vlasti, razmatra mogućnost premještanja servera među oblake, u bespilotne letjelice.

To nije ništa u poređenju sa ambicioznim projektom “Haos kompjuter kluba”, moćne grupe njemačkih hakera, koja želi da izgradi alternativni sistem komunikacije, nezavistan od državnih struktura, lansirajući sopstvene satelite.

Projekat “Hackerspace global grida” zasniva se na mreži jeftinih malih kopnenih stanica, koje bi finansirali pojedinci, sa satelitima koji bi omogućavali međusobnu razmjenu podataka.

Iza ovog procvata “mreža otpora” izražava se razočaranost i utopijska želja za slobodnim internetom, ali bi im bolje bilo da se bore na terenu ideja i ulože u javnu debatu, što potvrđuje nedavni uspjeh Piratske partije na regionalnim izborima u njemačkoj pokrajini Sar, zaključuje francuski list.

(VisokoIN)