Ratko Mladić namjeravao prodati snimak ulaska u Srebrenicu za 50.000 maraka

Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom bivšeg pripadnika Armije BiH, koji je 1994. i 1995. godine učestvovao u prisluškivanju razgovora koje su vodili optuženi i drugi politički i vojni lideri bosanskih Srba, prenosi BIRN.

Tužiteljica Carolyn Edgerton je tokom svjedočenja zaštićenog svjedoka KDŽ-357 u spis uvela više prepisa presretnutih razgovora koje su tadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i njegovi saradnici vodili u vrijeme i poslije zauzimanja Srebrenice, od 11. od 18. jula 1995. godine.

Nakon što je svjedok potvrdio autentičnost prepisa tih razgovora, njihov sadržaj nije razmatran u sudnici.

Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka, koje su snage pod njegovom kontrolom strijeljale poslije zauzimanja Srebrenice.

Optuženom se na teret stavlja i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Među transkriptima koji su uvedeni u dokaze su i razgovor u kojem 11. jula 1995. tadašnji pomoćnik komandanta VRS-a, general Milan Gvero, obavještava Karadžića o “srpskoj zastavi” što se vije u Srebrenici.

U spis je uveden i prepis razgovora komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića sa dežurnim oficirom u Glavnom štabu te vojske, vođen 16. jula 1995. godine.

Unakrsno ispitujući svjedoka Karadžić je pokušao da dokaže da je “predsjednik” sa kojim je general Gvero razgovarao mogao biti i “predsjednik vlade, opštine ili komisije”.

“U tako važnom trenutku, teško da bi Gvero pozvao predsjednika opštine da mu govori o srpskoj zastavi i ‘srpskom srebru’. Zaključili smo da je vama javljao važnu vijest”, odgovorio je KDŽ-357.

Gvero je nepravosnažnom presudom Haškog tribunala osuđen na pet godina zatvora.

Svjedok je više puta ponovio da su razgovori snimani i prepisivani onako kako su se odvijali i da ništa nije dodavano niti oduzimano.

U jednom od prisluškivanih razgovora KDŽ-357 je, kako je izjavio, čuo da je “Mladić htio da unovči ekskluzivne snimke ulaska VRS-a u Srebrenicu” tako što bi ih prodao stranoj televiziji “za 50.000 maraka”.

Ratko Mladić čeka početak suđenja pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH.

Na pitanje optuženog da li bi mogao pronaći taj transkript, svjedok je kazao da ne zna. “Mi smo to čuli i, koliko se sjećam, zapisali”, dodao je svjedok.

KDŽ-357 posvjedočio je da su tokom srebreničke krize srpski vojnici preko radio stanica lažno predstavljali kao bošnjački i “obmanjivali” Bošnjake iz kolone koja se šumom probijala ka Tuzli, navodeći ih u zasjede i na minska polja.

Upitan kako je utvrdio da su to bili Srbi, a ne Bošnjaci, svjedok je kazao da je sa saradnicima to “uspio da razluči” i da su pokušavali da Bošnjake u koloni na to upozore.

Poslije okončanja iskaza KDŽ-357, suđenje je nastavljeno iza zatvorenih vrata iskazom zaštićenog svjedoka KDŽ-145.

(VisokoIN/Onasa)