Ratko Mladić zatražio da obiđe grob kćerke Ane za koju tvrdi da je ubijena

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je danas od suda u Haagu da ga pusti na privremenu slobodu, kako bi obišao grob kćerke, za koju je tvrdio da je “ubijena”, i drugih rođaka.

“U mojim godinama i u mom zdravstenom stanju, mogućnost da im budem na pomenimaograničena je jersat otkucava”, rekao je Mladić na konferenciji o stanju u postupku, čitajući sa lista papira.

“Navršava se 25 godina od smrti moje kćerke Ane, koja je ubijena kad je imala 23 godine”, kazao je Mladić.

Prema istrazi koja je tada obavljena, Ana Mladić je 1993. počinila samoubistvo u Beogradu.

Mladić je rekao i da mu je majka “preminula 2003” i da se nije oprostio s njom, niti joj otišao na grob u istočnom Sarajevu. Nabrojao je i druge rođake na čijim grobovima nije bio.

Obraćajući se sudiji Prisci Nyambe Mladić je izrazio nadu da će sud njegov zahtjev razmotriti “s humanošću i saosjećanjem”.

Na današnjem kratkom zasjedanju govorio je i Mladićev branilac Dragan Ivetić, ali iza zatvorenih vrata.

Na javnoj sjednici nisu pominjani drugi detalji o žalbenom postupku u ovom predmetu, koji je u toku.

Mladića je Haški tribunal nepravosnažno osudio na doživotni zatvor. Proglasio ga je krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Ujedinjenih nacija za taoce, 1991-95.

Na tu prvostepenu presudu, žalbu su uložili i Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo, koje traži da on bude osuđen i za genocid u još šest bh. opština. Po toj tački optužnice, Mladić je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Poslije ulaganja žalbi i razmjene pisanih argumenata, Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo u dogledno vrijeme trebalo bi da žalbe i usmeno obrazlože pred sudijama.

Termin žalbene rasprave još nije određen.

Mladić je u pritvoru u Scheweningenu od ljeta 2011. kada je bio uhapšen u Srbiji.TOP VIJESTI

Više vijesti